ISTINA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum koji je otvoren svim mogućim i nemogućim raspravama - zajedno u potrazi za istinom
 
Početna stranicaLatest imagesPretraľnikRegistracijaLogin

 

 YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA

Go down 
Autor/icaPoruka
Powaqa

Powaqa


Broj postova : 8
Join date : 04.10.2009

YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA Empty
PostajNaslov: YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA   YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA I_icon_minitimečet lis 15, 2009 9:01 pm

Joga Vashista je je jedinstveno djelo indijske filozofije. Ono je visoko vrednovano zbog svog praktičnog misticizma. Jedino proučavanje ovog velikog spisa može čovjeku pomoći da dosegne božansku svijest. Za one koji teže najvišem blaženstvu "Joga Vashista"je kao božansko piće. Ona je riznica mudrosti. Ne samo filozofi, već i suvremeni psiholozi i naučnici sigurno će naći u njemu nešto što je povezano s njihovim otkrićima.....
Neka ova knjiga donese istinsko znanje svojim čitaocima. Djelo je napisano tako da za svaki datum u mjesecu ima jedno čitanje. U knjizi se preporučuje da se prije svakog čitanja posveti ova molitva koju ću ovdje izložiti prevedenu sa sanskrita.

YOGA VASHISTA

Pozdrav stvarnosti toj, u kojoj pojedinosti sve i živa i neživa bića sva blistaju
kao da sama od sebe nastaju, u kojoj jedno vrijeme borave i u koju se utapaju!

Pozdrav svijesti toj, koja je izvor, naizgled, trojne podvojenosti na znalca, saznavanje i saznavano; vidjeće, vid i viđeno; činitelja, činjenje i činjeno!

Pozdrav beskrajnom oceanu blaženstva koje je život svih bića, čija sreća i ispunjenje potiču od pljuska mlaza iz tog oceana blaženstva!

1. siječanj
Sutiksn, mudrac, upita upita Agastyu mudraca:
"O mudrače, budi ljubazan te mi rasvijetli ovo u pitanju oslobođenja - što od ovo dvoje vodi oslobođenju, rad ili znanje?"

Agastya odgovori:
"Istina je da su ptice u stanju da lete pomoću svoja dva krila; tako isto i rad i znanje zajedno dovode do vrhunskog cilja - oslobođenja. U stvari, ni samo rad niti samo znanje ne mogu dovesti do oslobođenja.
Čuj, ispričat ću ti divnu pričukao odgovor na tvoje pitanje.
Živio je jednom jedan sveti čovjek po imenu Karuna, sin Agniveshye. Pošto je proučio svete spise i razumio njihovo značenje,mladić posta ravnodušan prema životu. Vidjevši to Agniveshya upita Karunu zašto je zanemario svoje svakodnevne dužnosti. Na to Karuna odgovori: "Zar svete knjige s jedne strane ne govore da čovjek treba da izvršava svoje dužnosti sve do kraja života, a sa druge strane kažu da se besmrtnost može postići samo napuštanjem svake djelatnosti. Dvoumeći se između ova dva učenja, što ja da činim, o učitelju moj i oče?!
Rekavši ovo mladić ušuti.

Agniveshya reče:
"Čuj, sine moj, ispričat ću ti jednu drevnu priču. Razmotri dobro njenu poruku a onda čini kako hoćeš.
Jednom davno, nebeska vila po imenu Suruci sjedeći na jednom vrhu Himalaya ugleda glasnika Indre, kralja svih bogova, gdje proleti pored nje. Na njeno pitanje on je obavijesti o zadatku koji je imao a koji je bio ovakav:
"Kralj mudrac po imenu Aristanemi predao je na upravu kraljevstvo svome sinu i započeo isposništvo na gori Gandhamadana zadržavanjem daha. Kad to vide, Indra zatraži od mene da u pratnji vila odem do njega i otpratim ga do raja.
Međutim, mudri kralj zaželi da sazna čime se zaslužuje, a čime se ne zaslužuje raj.
Ja sam mu odgovorio: "U raju, najbolji, srednji i posljednji među pobožnim smrtnicima dobijaju odgovarajuću nagradu a onda, kad se plod njihovih zasluga iscrpi, vraćaju se u svijet smrtnika". Mudrac kralj odbije da prihvati Indrin poziv u raj. Indra me ponovo posla kralju mudracu sa prijedlogom da on zatraži savjet od mudraca Valmikiya prije no što ponudu sasvim odbije.
Tada kralj predstaviše mudracu Valmikiyu.
On Valmikiya upita: "Koji je načon najbolji za izbavljenje od rođenja i smrti?
"Da bi mu odgovorio, Valmiki mu ispriča razgovor između Rame i Vashiste.
[Vrh] Go down
Powaqa

Powaqa


Broj postova : 8
Join date : 04.10.2009

YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA Empty
PostajNaslov: Re: YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA   YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA I_icon_minitimečet lis 15, 2009 9:34 pm

2.siječanj

Valmiki reče:
Sposoban je onaj da proučava ovaj spis (razgovor između Rame i Vashiste) ko osjeća: "vezan sam, a mogao bih se osloboditi", ko nije ni potpuna neznalica niti je prosvijetljen: Onaj tko premišlja o načinima oslobođenja iznjetim u ovom spisu u obliku priča zasigurno postiže oslobođenje od priče koja se neprestano ponavlja (od rođenja i smrti).
Još ranije sam sastavio priču o Rami i sa njom upoznao svog voljenog učenika Bharadvadyu. Jednom kad je došao na planinu Meru Bharadvadya ju je ispričao stvoritelju Brahmi. Ona mu se jako dopala te on dopusti Bharadvadyi da zatraži neku milost od njega. Bharadvadya ga zamoli za dar da svako ljudsko biće može da se oslobodi nesreće i zamoli Brahmu da pronađe najbolji način da se to postigne.
Brahma reče Bharadvadyi: "Idi kod mudraca Valmikiya i moli ga da nastavi da kazuje tu plemenitu priču o Rami na takav način da slušalac može da se oslobodi od tame neznanja". Pošto se nije zadovoljio samo time Brahma u pratnji Bharadvadye dođe u moju isposnicu.
Pošto iz mojih ruku primi dužnu mu počast Brahma mi reče: "O mudrače, tvoja priča o Rami mogla bi da postane splav kojim će ljudi prelaziti ocean samsare (ponavljanog rođenja i smrti). Zato nastavi da je pričaš i dovedi je do uspješnog završetka. Čim ovo izgovori Tvorac trenutno nesta iz vida.
Zbunjen malo zbog Brahminog iznenadnog naloga, zatražio sam od mudraca Bharadvadye da mi objasni što je to upravo Brahma rekao.
Bharadvadya je ponovio Brahmine riječi: Brahma bi volio da ti razviješ priču o Rami tako da ona svakog osposobi da prevazaiđe tugu i jad. A i ja te isto tako molim. O mudrače, budi ljubazan i ispričaj mi podrobno kako su se Rama, Lakshmana i ostala braća oslobodili tuge i jada.
Tada sam otkrio Bharadvadyi tajnu oslobođenja Rame, Lakshane i ostale braće, kao i njihovih roditelja i dvorjana. I rekao sam Bharadvadyi: "Sine moj, ako i ti budeš živio kao i oni i ti ćeš se osloboditi tuge i jada ovdje i sada".
[Vrh] Go down
Powaqa

Powaqa


Broj postova : 8
Join date : 04.10.2009

YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA Empty
PostajNaslov: Re: YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA   YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA I_icon_minitimečet lis 15, 2009 10:06 pm

3.siječanj
Valmiki nastavi:
-Ovaj pojavni svijet je zbrka,kao što je i nebesko plavetnilo varka.Mislim da je bolje ne dopustiti umu da se zadržava na njemu već ga trebazanemariti.Čovijeku je nemoguće da se oslobodi od patnje niti da ostvari svoju pravu prirodu dok god se u njemu ne pojavi uvjerenje da je pojavni svijet nestvaran.A to uvjerenje nastaje kad čovjek pažljivo prouči ovaj spis.Tek onda on stječe čvrsto uvjerenje da je svijet mješavina stvarnog i nestvarnog.Ako čovjek ovaj spis ne proučava tako,istinsko znanje se u njemu neće javiti ni kroz milijun godina.
Mokša ili oslobođenje jeste potpuno napuštanje svih vasana ili mentalnih uslovljenosti,bez ikakvog ostatka.Mentalnih uslovljenosti ima dvije vrste-čistih i nečistih.Nečista je uzrok rođenju;čista čovijeke oslobađa rođenja.Priroda nečistih i mentalnih uslovljenosti dolazi od neznanja i osjećanja jastva(Ja);oni su sjeme drveta ponovnog rođenja.Sa druge strane,kad se to sjeme odbaci,mentalna uslovljenost koja samo održava tijelo,postaje čista.Stoga mentalna uslovljenost postoji čak i u onima koji su oslobođeni još za života:ona ne dovodi ponovnom rođenju pošto je ono uzrokovano samo podstrekom iz prošlosti,a ne pobudom iz sadašnjosti.
Sada ću ti ispričati kako je Rama živio životom prosvjetljenog mudraca:pošto ovo budeš saznao oslobodićeš se svih zabluda o starosti i smrti.
Nakon povratka iz isposnice svog učitelja,Rama je živio kod svog oca zabavljajući se na razne načine.U želji da obiđe svu zemlju i posjeti sveta mjesta hodočašća,Rama zatraži prijem kod oca i zamoli ga za dozvolu da pođe na takvo hodočašće.Kralj izabra povoljan dan za početak tog hodočašća:i tog dana pošto je dobio brižljive blagoslove starijih članova porodice,Rama pođe na put.
Zajedno sa svojom braćom Rama je proputovao cijelu zemlju,od Himalaya naniže.Potom se vratio u prijestolnicu na veliku radost naroda u zemlji.
[Vrh] Go down
Sponsored content

YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA Empty
PostajNaslov: Re: YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA   YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
YOGA VASHISTA-VRHUNSKA JOGA
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
ISTINA :: RASPRAVE :: DUHOVNOST-
Forum(o)Bir: