Forum koji je otvoren svim mogućim i nemogućim raspravama - zajedno u potrazi za istinom
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Aspartam - slatki otrov?

Go down 
Autor/icaPoruka
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

PostajNaslov: Aspartam - slatki otrov?   pon lis 05, 2009 9:30 pm

E951 Aspartam


Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 200 puta je slađi od šećera. Dnevna doza ne bi smjela biti veća od 40 mg/kg tjelesne težine. Upotreba aspartama je vrlo raširena, nalazi se u više od 6000 proizvoda (pa i dječjih), u osvježavajućim napitcima, na stolovima u gotovo svakom restoranu, a problem je u tome što se reklamira kao da je bezopasan. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu Aspartama u osvježavajućim pićima. Unatoč više od 10 000 žalba potrošača, ta uprava nije učinila ništa da bi o opasnosti upozorila javnost. Istraživanja pokazuju da Aspartam može biti vrlo škodljiv po zdravlje. Simptomi trovanja aspartamom mogu biti omamljenost, glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobivanje na težini, omaglice, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, napadaji, sljepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, ovisnost, slabost, gubitak sluha. Postoje sumnje da aspartam može inducirati tumore mozga, multiplu sklerozu, kronični umor, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, dijabetes, mentalnu zaostalost, limfom, defekte kod porođaja, sistemski lupus... U trudnoći aspartam može djelovati na plod. Osobe koje boluju od rijetke bolesti fenilketonurije trebale bi izbjegavati fenilanalin koji nastaje iz aspartama. Stoga namirnice koje sadrže aspartam moraju u deklaraciji imati dobro uočljiv tekst "sadrži izvor fenilalanina". Prilikom zagrijavanja namirnica koje sadrže aspartam može doći do stvaranja diketopiperazina. Aspartam može sadržavati do 1% ove tvari štetne za zdravlje. Postoji mogućnost da organizam na konzumiranje takva sladila reagira povećanim apetitom, a postoje i dokazi da dolazi do povećane potrebe za ugljikohidratima. Zbog toga redovita upotreba sladila može dovesti do debljanja.


Nedavno su objavljene dvije opsežne studije talijanskih znanstvenika, iz centra za istraživanje raka »Cesare Maltoni« u Bologni, o očiglednoj povezanosti konzumacije aspartama i pojave raka kod eksperimentalnih životinja (EHP, on-line 17. 11. 2005; Eur. J. Oncol. 2005, 10, 00). Rezultati tih studija uznemirili su mjerodavne institucije čiji su predstavnici najavili preispitivanje tih najnovijih rezultata i poduzimanje potrebnih mjera. Talijanski znanstvenici pokazali su da učestalost pojave limfoma i leukemije te raka mokraćovoda i perifernih živaca (schwannove stanice) ovisi o količini konzumiranog aspartama. Posebno zabrinjava što su maligne promjene uočene na tkivima i pri konzumaciji onih količina aspartama koje odgovaraju dnevnim preporučenim dozama za ljude. Rezultati te studije posebno su uvjerljivi stoga što je u eksperimentalnom postupku korišten vrlo velik broj životinja. Osim toga, za razliku od prethodnih studija, u tom istraživanju štakori nisu žrtvovani u određenoj fazi života već je pušteno da uginu prirodnom smrću kako bi se nekropsijom jasnije uočile sve maligne promjene na tkivima i organima.

Talijanski znanstvenici upozoravaju da patološke slike uzrokovane konzumacijom aspartama nalikuju oštećenjima tkiva koja uzrokuje karcinogeni formaldehid. Naime, poznato je da raspadom aspartama u organizmu nastaje metanol koji oksidacijom prelazi upravo u formaldehid. Stoga je pretvorba aspartama u karcinogeni formaldehid mogući mehanizam kojim se može objasniti toksičnost aspartama.

Sukob znanosti

Rezultati najnovije studije talijanskih znanstvenika u suprotnosti su s dosadašnjim pozitivnim stajalištem mjerodavnih institucija o sigurnosti aspartama. S druge strane, ti novi rezultati potvrđuju utemeljenost mnogobrojnih pritužaba potrošača na smetnje koje im izaziva konzumacija aspartama, ali potvrđuju i mnoge druge znanstvene rezultate koji upozoravaju na genotoksičnost aspartama i ostale moguće štetne učinke konzumacije aspartama (vidi npr. Drug & Chem. Toxic. 2004, 27, 257; Cell Biol. Toxicol. 2002, 18, 43). U svakom slučaju, kontroverze oko sigurnosti aspartama ponovo su postale aktualne. Stoga su nedavno FDA i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zatražile originalne podatke talijanskih znanstvenika kako bi se nanovo preispitala ispravnost dosadašnjeg službenog stava o neškodljivosti aspartama. Zanimljivo je da EFSA ne namjerava uvesti privremeni moratorij na konzumaciju aspartama u Europi, već smatra da potrošači i dalje mogu koristiti aspartam kao zaslađivač. To je u suprotnosti s prihvaćenim načelom opreznosti te agencije, prema kojem su preliminarne znanstvene indikacije o štetnom djelovanju nekog proizvoda dovoljne za uklanjanje tog proizvoda s tržišta ili, barem, za jasno službeno upozorenje potrošačima o nesigurnim i kontradiktornim znanstvenim podacima. Međutim, takva principijelna očitovanja i eventualne promjene važećih pravilnika mjerodavnih institucija najčešće su onemogućena kompromisima s industrijom. Stoga će potrošači i dalje konzumirati aspartam, i to s povjerenjem u njegovu sigurnost koje se temelji na starijim službenim stajalištima i na starijim znanstvenim studijama.

Ista priča očekuje se i za niz drugih, najčešće nepotrebnih prehrambenih proizvoda. Naime, ta studija o potencijalnoj karcinogenosti aspartama tek je dio opsežnih dugoročnih istraživanja koje talijanski institut u Bologni već 20-ak godina provodi s različitim proizvodima prehrambene industrije: na toj su listi su Coca-Cola, Pepsi-Cola, voda u PVC bocama, hrana ozračena gama-zrakama, aditiv sukraloza (E955)
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   pon lis 05, 2009 9:32 pm

Aspartam i kontrola stanovništva

Vidim da još uvijek mnogi nose aspartam (odnosno Nutra Sweet, kako vam draže) u džepu i dodaju ga u kavu, misleći da se tako neće udebljati. (Čarobna fraza „dijetno sladilo“ osigurava više od milijardu dolara čiste zarade godišnje.) Ili da će ih to spasiti od dijabetesa. Da ne bude zabune, odobrenje za upotrebu aspartama JEDNO JE OD NAJSPORNIJIH U POVIJESTI. Smjestili su ga pod šifru E951 i začinili političkim pritiscima, koji se dotiču i kontrole stanovništva. Životinje, koje su uginule tijekom testiranja, nisu secirali, kako bi utvrdili uzrok smrti. Kasnije se utvrdilo da su većinu tumora, koji su se javljali, jednostavno izrezali, bez upisivanja u izvještaj. ŽIVOTINJE SU ODRŽAVALI NA ŽIVOTU LIJEKOVIMA, TEK DA PREŽIVE POKUSNO RAZDOBLJE.

Kada su se negodovanja nad aspartamom intenzivirala (prije dvadesetak godina), počela su lobiranja kod administracije tadašnjeg predsjednika Nixona. Tada su na čelo kompanije Searle (proizvođač aspartama) postavili visokorangiranog političara Donalda Ramsfelda, sasvim dovoljno da se svi problemi zataškaju. Dapače, upravo je tada aspartam odobren i za gazirana pića. Makar su u ministarstvu obrane već odavno znali da je aspartam NEUROTOKSIČAN. PREDLAGALI SU GA I ZA BIOLOŠKO ORUŽJE. Neki kažu da su ga i odobrili upravo zbog svojstva biološkog oružja. RADI SE O JEDNOJ OD OPERACIJA KONTROLE BROJA STANOVNIKA, SNIŽAVANJA KVOCIJENTA INTELIGENCIJE U MASAMA I PLANSKOG STVARANJA BOLESTI, KOJE ĆE KASNIJE FARMACIJA LIJEČITI SKUPIM LIJEKOVIMA. Još jedna teorija urote ili bolna istina? Znam, sve djeluje kao neslana šala ili fantazija, ali nezavisna saznanja puno toga potvrđuju.

U aspartamu je 1000 puta više metanola nego u većini proizvoda, koje nadzire FDA. I to u daleko toksičnijem obliku, nego se može naći u prirodi. Ništa čudno da FDA zaprima više tisuća pritužbi godišnje zbog aspartama. (Naravno, incidenti su daleko češći, jer se, u prosjeku, tek svaki stoti prijavljuje.) A utvrdili su da aspartam u kombinaciji s MSG-om (mononatrijev glutaminat, inače vrlo frekventan pojačivač okusa u juhama, kockama za juhu, Vegeti, tortelinima i brojnim drugim proizvodima) POVEĆAVA MOGUĆNOST OŠTEĆENJA MOZGA, NAROČITO KOD DJECE. Fenilalanin iz aspartama povezuje se s pojavom šizofrenije, a metanol se u tijelu razgrađuje u formaldehid, SMRTONOSNI NEUROTOKSIN. Dnevni unos aspartama od 20 mg može dovesti do nastanka tumora. Dijetna cola od pola litre sadrži 180 mg aspartama.
Prošlogodišnja ispitivanja su pokazala da kontinuirani unos aspartama može utjecati na djelovanje encima, što dovodi do oštećenja neurona. Pokazali su i upliv na metabolizam aminokiselina, kao i djelovanje endokrinih žlijezda. Oštećenja pojedinih stanica nećete osjetiti odmah, ali simptomi bolesti svakako će se pojaviti na određenom nivou. To mogu biti multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, epilepsija, gubitak pamćenja ili nešto slično. DA LI ĆE ZA LIJEČENJE ONDA BITI PREKASNO?

Kapital očito ima veliku moć. S NJIME MOŽETE ŠTOŠTA KUPITI, UKLJUČUJUĆI I ZNANSTVENIKE. Nažalost. Da li će se skandalozna priča oko aspartama ikada javno razotkriti, odnosno da li će preparat ikada biti povučen s tržišta, zapravo je i manje bitno. BUDITE SIGURNI DA ĆE VAS ISTOVREMENO ZAPLJUSNUTI DESETAK NOVIH KEMIKALIJA, SKUPLJIH I ŠTETNIJIH. Sve više dolazim do saznanja da slobodna trgovina već odavno nije trgovina s proizvodima, već sa zdravljem stanovništva.

Izvor: Arsen Miletić, KORAK DO ZDRAVLJA, Burza Blog[b]
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
FenderBroj postova : 27
Join date : 11.10.2009
Age : 31
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   ned lis 11, 2009 8:02 pm

Malo ću secirati ovaj post pošto ima stvari za ispravit...
Samo da natuknem, da ne potičem upotrebu aspartama, nije me briga ko ga upotrebljava, umre od njega, il doživi najljepše trenutke života zbog njega...
Želja mi je jedino pokazati i drugu stranu medalje u dijelovima ovog posta za koje mislim da su neistiniti, navode na autorovo mišljenje, pruža nedokazive argumente i slično...


Siuatlan je napisao/la:
Aspartam i kontrola stanovništva

Vidim da još uvijek mnogi nose aspartam (odnosno Nutra Sweet, kako vam draže) u džepu i dodaju ga u kavu, misleći da se tako neće udebljati.
Od aspartama neće...Aspartam se stavlja u jako malim količinama te su to zanemarive kalorije...Drugo je optužba da pobuđuje apetit za ugljikohidratima (nedokazano - inače kad kažem nedokazano, ne znači da nije moguće)(još k tome, nikad nisam čuo da se apetit može pobudit za ugh, proteine ili masti posebno...apetit je kad se budi želja za jelom, unošenjem hrane - kakve? više će ovisit o preferiranju osobe koja je gladna)...Čak i da se hipotetski dokaže da pojačava apetit nije ništa letalno ni opasno, samo neučinkovito...Naravno da ne želite uzimati proizvod koji vam otvara apetit, a uzimate ga zbog izbjegavanja prave hrane, odnosno šećera (koji deblja - malo preglupo rečeno, al nećemo sad u detalje)...Moje osobno mišljenje je čak da je moguće da otvara apetit , odnosno želju za nečim slatkim, jer pošto aspartam zasladi npr. kavu, mozak zna kad uzimate nešto slatko - još ako je nekome slatko vrlo privlačno, vrlo je vjerojatno da će htjet još slatkog...Time mozak može u nekom slučaju i potaknut da uzmete nešto slatko, a on to može jedino tako da javi da uzmete nešto za jest, pa hipotetski može naredit da budete gladni...
Sad da povežem tu korelaciju u neku smislenu cjelinu: Jedan od faktora koji utječe na glad jest razina šećera u krvi...Često kad smo gladni pojedemo nešto slatko, te mozak registrira da upravo ugljikohidrati dižu šećer u krvi...A češti ugljikohidrati koje uzimamo su slatki...Mozak to vrlo lako može povezati...Al dosta o ovoj digresiji, to je samo hipoteza kojima se nekima može činit glupom...

Citat :
(Čarobna fraza „dijetno sladilo“ osigurava više od milijardu dolara čiste zarade godišnje.)
Navođenje čitatelja na neki oblik mržnje...Ljudi ne vole kad netko zarađuje na nečem "lošem", iako možda nije loše...Ovakve rečenice su instrument za podizanje sumnje kod maloumnih...Javlja se i neka vrsta ljubomore kad čuješ da "ljudi zarađuju"...Nek zarađuju, ako je dobar proizvod, zaslužili su novac...

Citat :
Ili da će ih to spasiti od dijabetesa.
Nitko to nikad nije rekao...Aspartam se stavlja u malim količinama, te stoga ne podiže šećer u krvi (nit bi mogao da ga ima i u većim količinama jer nije saharid (iliti šećer))

Citat :
Da ne bude zabune, odobrenje za upotrebu aspartama JEDNO JE OD NAJSPORNIJIH U POVIJESTI.
Istina...

Citat :
Smjestili su ga pod šifru E951 i začinili političkim pritiscima, koji se dotiču i kontrole stanovništva.
E951, i svi ostali E-ovi nisu "šifre" nego nazivi aditiva...Nazovimo ih imenima aditiva...Limunska kiselina je E330 brijem...Nema govora o maskiranju...Još jedan jadan pokušaj manipuliranja lakovjernih koji se ne razumiju u aditive...
Ne znam kako bi kontrolirali time društvo jer nema nikakav psihosomatski učinak, a ne mogu se sjetit ničeg drugog kako bi njime kontrolirali društvo...Mislim čak da je to napisano zajedno sa ovom "šifrom" kako bi se poetski navelo čitatelja da povjeruje u neku mistiku i zlo ovog aditiva...Po mom mišljenju još jedna glupost...

Citat :
Životinje, koje su uginule tijekom testiranja, nisu secirali, kako bi utvrdili uzrok smrti. Kasnije se utvrdilo da su većinu tumora, koji su se javljali, jednostavno izrezali, bez upisivanja u izvještaj. ŽIVOTINJE SU ODRŽAVALI NA ŽIVOTU LIJEKOVIMA, TEK DA PREŽIVE POKUSNO RAZDOBLJE.
Nedokazano i vrlo teško dokazivo...Moramo ti vjerovati na riječ...Ko hoće nek izvoli...

Citat :
Kada su se negodovanja nad aspartamom intenzivirala (prije dvadesetak godina), počela su lobiranja kod administracije tadašnjeg predsjednika Nixona. Tada su na čelo kompanije Searle (proizvođač aspartama) postavili visokorangiranog političara Donalda Ramsfelda, sasvim dovoljno da se svi problemi zataškaju. Dapače, upravo je tada aspartam odobren i za gazirana pića.
Aspartam je odobren za gazirana pića 1980...Nixon je bio predsjednik od 1969.-1974...
Povezivanje politike s ovom temom ne bih komentirao...

Citat :
Makar su u ministarstvu obrane već odavno znali da je aspartam NEUROTOKSIČAN. PREDLAGALI SU GA I ZA BIOLOŠKO ORUŽJE. Neki kažu da su ga i odobrili upravo zbog svojstva biološkog oružja. RADI SE O JEDNOJ OD OPERACIJA KONTROLE BROJA STANOVNIKA, SNIŽAVANJA KVOCIJENTA INTELIGENCIJE U MASAMA I PLANSKOG STVARANJA BOLESTI, KOJE ĆE KASNIJE FARMACIJA LIJEČITI SKUPIM LIJEKOVIMA. Još jedna teorija urote ili bolna istina? Znam, sve djeluje kao neslana šala ili fantazija, ali nezavisna saznanja puno toga potvrđuju.
Poštujem nezavisna saznanja, ali za ništa iz ovog paragrafa nažalost nema dokaza...Ili nasreću, svejedno...Asp. nije neurotoksičan, ali se pri metaboliziranju raspada i na mravlju kiselinu (formic acid - HCOOH) koji se može metabolizirati u formaldehid koji može oštetiti optički živac, te ga se često optuživalo za toksičnost, i naravno (ko i za sve stvari na svijetu) - kancerogenost...

Citat :
U aspartamu je 1000 puta više metanola nego u većini proizvoda, koje nadzire FDA. I to u daleko toksičnijem obliku, nego se može naći u prirodi. Ništa čudno da FDA zaprima više tisuća pritužbi godišnje zbog aspartama. (Naravno, incidenti su daleko češći, jer se, u prosjeku, tek svaki stoti prijavljuje.) A utvrdili su da aspartam u kombinaciji s MSG-om (mononatrijev glutaminat, inače vrlo frekventan pojačivač okusa u juhama, kockama za juhu, Vegeti, tortelinima i brojnim drugim proizvodima) POVEĆAVA MOGUĆNOST OŠTEĆENJA MOZGA, NAROČITO KOD DJECE. Fenilalanin iz aspartama povezuje se s pojavom šizofrenije, a metanol se u tijelu razgrađuje u formaldehid, SMRTONOSNI NEUROTOKSIN.
Smrtonosan u velikim dozama... (Da dodam...Ako popijete ikad metanol, odmah u dućan po najjaču žesticu koju možete nać...Etanol će se apsorbirat prije metanola i metanol se neće uspijet metabolizirat u formaldehid...)
Fenilalanin je najobičnija aminokiselina koja je općeprisutna u tijelu i hrani koju jedemo...
Povezan sa shizofrenijom - milijardu stvari je povezano sa nekom stvari...U kojem obliku je Phe povezan sa shizofrenijom me jako zanima, al po mom mišljenju još jedna nedokazana (čak možda glupa) tvrdnja...


Citat :
Dnevni unos aspartama od 20 mg može dovesti do nastanka tumora. Dijetna cola od pola litre sadrži 180 mg aspartama.
Ne znam brojke...No siguran sam da u običnu kolu ne stavljaju aspartam uopće...Nema potrebe kad ima toliko šećera...A za one koji kupuje kolu zero - to nije kola...Kola je sok od karamele, karamela je šećer...Ako želiš izgubit na težini, nemoj pit nikakvu kolu...Točka!


Citat :
Prošlogodišnja ispitivanja su pokazala da kontinuirani unos aspartama može utjecati na djelovanje encima, što dovodi do oštećenja neurona. Pokazali su i upliv na metabolizam aminokiselina, kao i djelovanje endokrinih žlijezda. Oštećenja pojedinih stanica nećete osjetiti odmah, ali simptomi bolesti svakako će se pojaviti na određenom nivou. To mogu biti multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, epilepsija, gubitak pamćenja ili nešto slično. DA LI ĆE ZA LIJEČENJE ONDA BITI PREKASNO?

Kontinuirano unošenje bilo čega može uzrokovat bilo kakve stvari...99,9999% stvari na svijetu su smrtonosne...u velikim količinama...Utječe na djelovanje enzima??kako??loše?? zaboravili ste reć kako djeluje...Možda povoljno djeluje...
Nedokazano da djeluje loše na enzime...A vjerujte mi, na enzime može jako puno stvari loše utjecat...Ponajviše svaka moguća bolest od koje dobijete povišenu temperaturu...

Citat :
Kapital očito ima veliku moć. S NJIME MOŽETE ŠTOŠTA KUPITI, UKLJUČUJUĆI I ZNANSTVENIKE. Nažalost. Da li će se skandalozna priča oko aspartama ikada javno razotkriti, odnosno da li će preparat ikada biti povučen s tržišta, zapravo je i manje bitno. BUDITE SIGURNI DA ĆE VAS ISTOVREMENO ZAPLJUSNUTI DESETAK NOVIH KEMIKALIJA, SKUPLJIH I ŠTETNIJIH. Sve više dolazim do saznanja da slobodna trgovina već odavno nije trgovina s proizvodima, već sa zdravljem stanovništva.

Izvor: Arsen Miletić, KORAK DO ZDRAVLJA, Burza Blog[b]

Arsen piše da proda knjigu...Ali ne znači da nema ponešto istine u njegovim slovima...

Nadam se da sam doprinjeo nečijem znanju o aspartamu i sumnji u njegovu toxičnost, kancerogenost i slične stvari...
Moj zaključak je da od svih stvari za koje se sumnja u kancerogenost, aspartam je najčešće pribijen na križ...Moguće da je i s pravom...
Još jednom kažem, ne osporavam mogućnost da aspartam ima loše djelovanju u bilo kojem obliku, samo sam ponudio činjenice i drugo mišljenje o optužbama o aspartamu...

Podaci za ovaj post su skupljani sa wikipedije (godine i brojke), stranica o aditivima (ima i hrvatska - brijem da je e-brojevi) te većinom iz osobne riznice znanja izgrađene na PBF-u, smjer nutricionizam...

Ako imate dodatnih pitanja ili suprotno mišljenje, rado bih čuo...

Fender
[Vrh] Go down
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   ned lis 11, 2009 8:59 pm

Prije svega, dobrodošao i puno ti hvala na ovako cijelovitom i argumetiranom (subjektivnom) postu.
Cilj stavljanja ove tematike je upravo taj da izazove druga saznanja glede istog.
Ili se eventualno argumentirano složi.

Citat :
Moramo ti vjerovati na riječ

Kao što i ja moram vjerovati ili ne vjerovati svemu što piše. Jer ne studiram branšu koju ti studiraš i nemam drugog izbora.
Ako idemo istraživati nešto, smatram da prije no što donesemo sud o istom, treba se itekako informirati i čuti obje strane.
Na kraju krajeva naš individualan racio je taj koji odlučuje.

Aspartam je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u veljači 1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge - Department of Health and Human Services*. Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Aspartam se sastoji od tri kemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol. U knjizi, Prescription for Nutritional Healing, autora James i Phyllis Balch, aspartam je svrstan u kategoriju kemijskih otrova.

*Department of Health and Human Services, Report on All Adverse Reactions in the Adverse Reaction Monitoring System, (February 25 and 28, 1994)


Na što jednostavno ne mogu biti slijepa.

Citat :
Arsen piše da proda knjigu

Ja dotičnog ne poznajem i neznam njegove motive i namjere te ne mogu govoriti ništa u svezi istog. Pretpostavljam da imaš razlog koji te naveo na ovaj sud.

Citat :
Aspartam se stavlja u malim količinama

U malim količinama u pojedinačnom proizvodu, sad treba zbrojiti svatko za sebe koliko takvih "light" proizvoda konzumira u određenom periodu.

Citat :
Citat :
Citat:
(Čarobna fraza „dijetno sladilo“ osigurava više od milijardu dolara čiste zarade godišnje.)
Navođenje čitatelja na neki oblik mržnje...Ljudi ne vole kad netko zarađuje na nečem "lošem", iako možda nije loše...Ovakve rečenice su instrument za podizanje sumnje kod maloumnih...Javlja se i neka vrsta ljubomore kad čuješ da "ljudi zarađuju"...Nek zarađuju, ako je dobar proizvod, zaslužili su novac...

Možda nije loše, to upravo pokušavam istražiti. Danas se svašta prodaje i treba biti oprezan. Nažalost živimo u takvom društvu gdje je zarada stavljena kao primarni cilj a na svakome je hoće li ili neće postati konzumentom proizvoda. Informiranje se ovdje nudi kao opcija koja eventualno može pomoći.

Citat :
Citat :
Dnevni unos aspartama od 20 mg može dovesti do nastanka tumora. Dijetna cola od pola litre sadrži 180 mg aspartama.

Ne znam brojke...No siguran sam da u običnu kolu ne stavljaju aspartam uopće...Nema potrebe kad ima toliko šećera...A za one koji kupuje kolu zero - to nije kola...Kola je sok od karamele, karamela je šećer...Ako želiš izgubit na težini, nemoj pit nikakvu kolu...Točka!

Nije ni navedeno da se u običnu Colu stavlja aspartam. Nego u dijetnu. Iliti onu Zero.
Što se tiće gubljenja na težini, svakako nije tema. Gubljenje na težini zahtjeva uravnoteženu prehranu i tjelesnu aktivnost. U najkraćim crtama rečeno.

Citat :
Moj zaključak je da od svih stvari za koje se sumnja u kancerogenost, aspartam je najčešće pribijen na križ...Moguće da je i s pravom...
Još jednom kažem, ne osporavam mogućnost da aspartam ima loše djelovanju u bilo kojem obliku, samo sam ponudio činjenice i drugo mišljenje o optužbama o aspartamu...

Da se ne ponavljam ali moram, to isto pokušavamo saznati.

Jako cijenim što si ponudio svoje mišljenje kao druga strana medalje, kako si naveo. Svrha posta nije optuživanje već gledanje iz više kuteva čemu je tvoj osebujan post itekako doprinijeo.

Citat :
Podaci za ovaj post su skupljani sa wikipedije (godine i brojke), stranica o aditivima (ima i hrvatska - brijem da je e-brojevi) te većinom iz osobne riznice znanja izgrađene na PBF-u, smjer nutricionizam...

Tu smo da učimo Smile namigne
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
FenderBroj postova : 27
Join date : 11.10.2009
Age : 31
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   ned lis 11, 2009 10:10 pm

Samo ću neke dijelove komentirat, jer se s velikom većinom posta slažem...

Siuatlan je napisao/la:
Prije svega, dobrodošao i puno ti hvala na ovako cijelovitom i argumetiranom (subjektivnom) postu.

Hvala na dobrodošlici! Very Happy
Samo moram napomenut da je post subjektivan jedino u rečenicama koje sadrže "Mislim" ili "moje osobno mišljenje je"...Ostalo su činjenice...

Citat :
Kao što i ja moram vjerovati ili ne vjerovati svemu što piše.

Nije baš istina...Tu je čar teorija zavjere...Mora postojati valjan dokaz da se nešto dogodilo da možeš to uzet kao argument ili da ti to bude sumnjivo...Moraju se usporedit najmanje 2 činjenice, npr. kod napada na wtc čudna je činjenica da su američki vojni zrakoplovi imali 100% efikasnost u eliminiranju svih sumnjivih zrakoplova od 2000. godine, i taj dan su fulali 3 od 4 mete...
Dok je druga stvar ako netko kaže podatak poput: radili su eksperimente na životinjama i izrezivali tumore te to nisu stavljali u izvještaj...To nije istraženo i jako je teško istraživo, moraš priznat...To jednostavno, nažalost, ne možemo dokazat...Jednostavno je izvan naših mogućnosti...


Citat :
Aspartam se sastoji od tri kemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol.

Sastoji se od metil estera, fenilalanina i asparTatske kiseline (iliti aspartat)...Zadnje dvoje su aminokiseline, apsultno bezopasne i vitalne za život svih živih bića na zemlji...

Ovo što si ti rekla na to se aspartam raspada...O metanolu sam već pričao da je smrtonosan, a ovo dvoje je bezopasno...Tj.metanol u tim količinama (miligramima) je također bezopasan...
(Samo ispravljam malo detaljnije, nemoj mislit da si nešto extra krivo rekla... Very Happy )


Citat :
U malim količinama u pojedinačnom proizvodu, sad treba zbrojiti svatko za sebe koliko takvih "light" proizvoda konzumira u određenom periodu.

Inače aditivi moraju biti u količinama najmanje 100 puta manjim od kojih bi mogle možda iti opasne...Moje je mišljenje da jedino kronični ovisnici o aspartamu mogu pojest dovoljno tog sranja da nešto bude...Iskreno, nigdje ne mogu nać čiste brojke dozvoljene tvari baš zato što je oko tog asparama sve tako mutno...Ak nađeš, postaj neke linkove da se ima od kud i to vidjet, jer ja baš nisam imao sreće s nalaženjem tih podataka...

Et, još jednom hvala na ljubaznosti, nadam se da ću moć i na drugim temama pripomoć...
[Vrh] Go down
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   ned lis 11, 2009 10:25 pm

Citat :
Nije baš istina...Tu je čar teorija zavjere...Mora postojati valjan dokaz da se nešto dogodilo da možeš to uzet kao argument ili da ti to bude sumnjivo...Moraju se usporedit najmanje 2 činjenice, npr. kod napada na wtc čudna je činjenica da su američki vojni zrakoplovi imali 100% efikasnost u eliminiranju svih sumnjivih zrakoplova od 2000. godine, i taj dan su fulali 3 od 4 mete...
Dok je druga stvar ako netko kaže podatak poput: radili su eksperimente na životinjama i izrezivali tumore te to nisu stavljali u izvještaj...To nije istraženo i jako je teško istraživo, moraš priznat...To jednostavno, nažalost, ne možemo dokazat...Jednostavno je izvan naših mogućnosti...

Imaš sasvim pravo, ja sam se skroz površno izrazila.

Nego,
Citat :
npr. kod napada na wtc čudna je činjenica da su američki vojni zrakoplovi imali 100% efikasnost u eliminiranju svih sumnjivih zrakoplova od 2000. godine, i taj dan su fulali 3 od 4 mete...
hungry
Imaš li što za napisati o tome ili ne želiš ulaziti u ta područja? Smile
Još se nisam stigla dotaknut elaboriranja istog za forum.

Citat :
oko tog asparama sve tako mutno

Ma daj namigne
Ja sam pogledala dokumentarac Esoteric Agenda i dio o aspartamu mi je baš napravio feeling "glurp glurp" iliti knedla u grlu. Ono, prva reakcija. Pa se bacih u istraživanje i eto tebe sa studija nutricionizma Smile

Citat :
Ak nađeš, postaj neke linkove da se ima od kud i to vidjet, jer ja baš nisam imao sreće s nalaženjem tih podataka...
Čačkam i dalje pa ako što nađem stavim.
Znaš da neke stvari ne možemo ni vidjeti ni znati, to i jest urota Smile
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
FenderBroj postova : 27
Join date : 11.10.2009
Age : 31
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   ned lis 11, 2009 11:58 pm

Citat :
Ja sam pogledala dokumentarac Esoteric Agenda i dio o aspartamu mi je baš napravio feeling "glurp glurp" iliti knedla u grlu.

Baš sad gledam i evo, došao sam do dijela gdje se priča o aspartamu...Istina je da metanol može izazvati sljepoću (kao što sam naveo u jednom od prethodnih postova - metanol prelazi u formaldehid, a on može oštetit optički živac te time nastaje sljepoća)...

Gledam ovu verziju HR sa hrvatskim prijvodom i kaže aspartamska kiselina...Poprilično sam siguran da to ne postoji, ali to nije ni bitno...Kao što sam rekao aspartam je sastavljen od metil estera, aspartata (aspartatske kiseline) i fenilalanina...

Aspartat i fenilalanin su 2 od 20 aminokiselina neophodnih za život...
Teško da uzrokuju onakve lezije na mozgu ili bilo kakva oštećenja...To su već pretjerane izjave...
[Vrh] Go down
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   pon lis 12, 2009 12:03 am

Ja se samo nadam da imaš pravo.
Iako mi toliko prašine oko aspartama ne ulijeva povjerenje.
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Aspartam - slatki otrov?   

[Vrh] Go down
 
Aspartam - slatki otrov?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
ISTINA :: RASPRAVE :: PREHRANA-
Forum(o)Bir: