Forum koji je otvoren svim mogućim i nemogućim raspravama - zajedno u potrazi za istinom
 
Početna stranicaPretraľnikRegistracijaLogin

Share
 

 adventisti sedmog dana

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesri lis 28, 2009 10:03 pm

Naziv

Riječ adventist izvedena je od latinskog pasivnog participa prošlog adventus (dolazeći do) izvedenog od glagola advenire (doći do) koji se tvori od prefiksa ad- (do) i glagola venire (doći). Riječ "adventist" je upotrebljena radi vjerovanja pripadnika Adventističke crkve u Kristov drugi dolazak, dok je produžetak "sedmoga dana" pridodan zbog njihovog svetkovanja biblijskog sedmog dana, odnosno subote, sukladno četvrtoj Božjoj Zapovjedi.

Nazivi u Hrvatskoj

Adventiste sedmoga dana se u Hrvatskoj najčešće oslovljava samo s "Adventisti". I pripadnici hrvatske Adventističke crkve najčešće izostavljaju produžetak "sedmog dana", iz razloga što u Hrvatskoj ne postoji niti jedna Adventistička vjerska zajednica koja ne svetkuje Subotu (dok u svijetu postoji nekoliko znatno manjih zajednica koje su se odvojile od Adventista sedmoga dana zbog razilaženja mišljenja po tom pitanju). Jedan od naziva koji se u Hrvatskoj upotrebljuje za Adventiste jest kolokvijalni termin s često negativnim konotacijama - "subotari". Naziv je nastao na temelju adventističkog svetkovanja Subote i koristi se samo u govornom jeziku ili žargonu.

Doktrina

Biblija kao temelj i vrhovni autoritet

Adventisti sedmoga dana svoju cjelokupnu doktrinu temelje isključivo na Bibliji, naglašavajući svoju protestantsku tradiciju i načelo "sola Scriptura". Iako ne priznaju izvanbiblijske autoritete kao temelje za formiranje doktrine, velik utjecaj pri tumačenju i oblikovanju razumijevanja Biblije imaju spisi Ellen G. White za koju vjeruju da je bila Božji prorok. Ona je bila dio rane Adventističke crkve i stoga je sve svoje tekstove temeljila na Bibliji, te Adventisti smatraju njezine spise izrazito korisnima jer je biblijske principe i proročanstva dodatno osvjetlila i prilagodila suvremenom svijetu. Iako svoja osnovna vjerovanja ne temelje na spisima Ellen G. White, oni znatno utječu na način života Adventista. No, njezini spisi, kao i sve druge knjige o duhovnim temama ili pastorove propovjedi, podređene su Bibliji, stoga se kroz nju provjeravaju (kao što je apostol Pavao rekao "sve provjeravajte, što je dobro zadržavajte"). Ako se utvrdi da se suprote biblijskim načelima, odbacuju se. Ono što je također osnovno načelo među adventistima jest da svaki pojedinac treba proučavati Bibliju i, uz molitvu i pomoć Duha Svetoga, uvjeriti se sâm u istinu prije nego što se odluči krstiti (za razliku od mnogo raširenijeg običaja da se pojedinac pokrštava kao dijete, dok još nije sposoban sâm odlučiti o svojem vjerovanju).

Krštenje

Ono se odvija tek nakon što osoba sâma shvati doktrinu i odluči o tome slaže li se s biblijskim načelima i vjerom u koju se pokrštava. Uobičajeno starosno doba kada se nekršteni vjernici Adventističke crkve odlučuju za "sklapanje saveza s Bogom" je otprilike u razdoblju od 15 do 25 godina, no to je individualna stvar i onaj tko nije siguran da je shvatio doktrinu, pričekat će s krštenjem dokle god ne razrješi sva pitanja. Prije krštenja slijedi razdoblje proučavanja 28 temeljnih vjerovanja koje pojedina osoba obavlja s pastorom. Nakon što osoba prihvati sve biblijske tekstove koji se tiču ovih tema, slijedi priznanje grijeha Bogu i pokajanje za iste (posredništvom Isusa Krista), te obećanje da će se u životu držati biblijskih principa. Nakon toga slijedi sâm čin krštenja koji obavlja pastor u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, i to potpunim uronjavanjem (kao što je Ivan Krstitelj krstio Isusa Krista)[nedostaje izvor], a ne polijevanjem. Isti način prisutan je i u nekim drugim crkvama poput Baptističke i Kristove crkve.

Detaljniji članak o ovoj temi: Krštenje

Subota

Vjerojatno najočitija praksa koja razlikuje Adventiste od ostalih kršćanskih crkava jest držanje četvrte Božje Zapovjedi (Izl 20, 8-11) koja nalaže svetkovanje subote kao Sedmog dana, umjesto nedjelje. Adventisti vjeruju da je rana kršćanska zajednica svetkovala subotu kao dio Božjeg moralnog Zakona koji nije ukinut na križu. Kršćani su počeli svetkovati nedjelju da bi se jasno odvojili od židova[nedostaje izvor], koji su nakon Bar Kokbinog ustanka (132. - 135. godine n.e.) postali vrlo omraženi u Rimskom carstvu. Ne postoji raniji spomen svetkovanja prvog dana tjedna[nedostaje izvor]. 321. godine donesen je Konstantinov edikt koji je nedjelju uveo i kao građansku instituciju (npr. trgovine nisu radile).

Svetkovanje Subote Adventisti započinju od zalaska sunca u petak, do zalaska sunca u subotu, što temelje na izvješću o Stvaranju u Postanku i drugim biblijskim tekstovima. Adventisti sedmog dana to vrijeme provode u odmoru od tjednih poslova i potpunom posvećenju Bogu. Adventist nikada neće obavljati posao subotom, odlaziti u školu ili na fakultet, niti se baviti stvarima koje nisu usredotočene na Boga (npr. odlazak na nogometnu utakmicu). Vrijeme provode u zajedništvu u crkvi i svaku subotu imaju bogoslužje (što je u katoličkom rječniku najbliže misi) gdje članovi crkve slušaju propovjedi i diskutiraju o različitim teološkim i životnim temama. Ostali elementi koji se pojavljuju unutar bogoslužja, uz uvijek prisutnu molitvu i zajedničko pjevanje kršćanskih himni, su razni biblijski kvizovi, te različiti glazbeni ili čak scenski nastupi s biblijskom tematikom.


Kristov drugi dolazak

Adventisti vjeruju u neupitan, doslovan i univerzalno vidljiv drugi dolazak Isusa Krista koji će se dogoditi nakon vremena nevolje kada će pravedni biti progonjeni, a Antikrist će proširiti svoju moć po cijelom svijetu. Učenje da će Kristov dolazak biti vidljiv cijelom svijetu istodobno, temeljeno je na tekstu iz Otkrivenja 1, 7 koji kaže: "i vidjet će ga svako oko". Vjeruju kako će tada uskrsnuti pravedni, a jedan od tekstova na kojem temelje to vjerovanje se nalazi u 1. poslanici Solunjanima 4, 16: "jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba, i najprije će uskrsnuti umrli u Kristu." Problematiku univerzalno vidljivog dolaska (radi okruglog oblika Zemlje) ne mogu objasniti ljudskom logikom i kažu kako ono nadilazi razinu ljudskog shvaćanja, iako među teolozima i laicima (uvjetno rečeno) postoje neke teorije koje otkrivaju mogućnosti različitih scenarija. Primjerice među nekim adventističkim vjernicima, pogotovo mlađim, postoji nagađanje da će se prilikom Kristovog drugog dolaska otvoriti nova dimenzija koju do sada nismo vidjeli, niti u njoj mogli egzistirali, te će zbog toga prepreka trodimenzionalnog univerzuma u kojem sada živimo biti uklonjena ili će sam čin dolaska potrajati dovoljno dugo da se Zemlja okrene za 360 stupnjeva. No, to nisu službeni zaključci, već samo teme diskusija, te se univerzalna vidljivost standardno potkrepljuje vjerovanjem u Božju svemogućnost.

Vjeruju kako će pri Dolasku pravedni otići s Kristom na Nebo (20. poglavlje Otkrivenja), a Zemlja će ostati pusta, bez ljudskog stanovništva, i Sotona će ostati sâm sa svojim palim anđelima bez čovjeka kojeg bi mogao kušati na grijeh. To razdoblje će trajati 1000 godina (Tisućgodišnjica), te će za to vrijeme na Nebu biti prikazan život svake osobe koja nije spašena i iznešeni razlozi za to, a svi spašeni će biti svjedoci tog prikaza. Nakon Tisućgodišnjice, Krist će se vratiti zajedno sa spašenima na Zemlju i to u Novom Jeruzalemu, Božjem gradu koji će se s Neba spustiti na Zemlju. Tada će uskrsnuti nepravedni, tj. nepokajani grešnici koje će Sotona povesti u napad na Novi Jeruzalem, no tada će Bog intervenirati i uništiti sve nepravednike zajedno sa Sotonom i njegovim anđelima (Otkrivenje 20, 9: "I oni uziđoše na široku površinu zemlje i opkoliše tabor svetih - ljubljeni grad. Tada siđe vatra s neba i proguta ih.") U tom trenutku će biti uništen grijeh i svo zlo koje je proizašlo iz njega. Tekstovi na kojima Adventisti temelje vjerovanje u događaje za vrijeme posljednjeg vremena i Kristovog dolaska, uglavnom se nalaze u Otkrivenju i Danijelovoj knjizi, no razasuti su i u mnogim drugim knjigama Biblije.

Stanje mrtvih

Adventisti ne vjeruju u zagrobni život u smislu u kojem vjeruju rimokatolici i vjerske zajednice koje dijele to vjerovanje. Sukladno mnogim biblijskim tekstovima, poput (Propovjednik 9,5), (Propovjednik 9,10), (Psalam 115,18), (Psalam 146,4), (Psalam 6,6)... koji govore da mrtvi ne znaju ništa[nedostaje izvor], vjeruju da osoba nema svjesnog oblika postojanja sve do uskrsnuća koje će se, prema njihovom vjerovanju, odviti prilikom Kristovog drugog dolaska (Ivan 5,27-28) za pravedne ili nakon Tisućgodišnjice za nepravedne. Prema tome, Adventisti ne vjeruju u postojanje pakla ili Čistilišta, već vjeruju da će nepravedni, tj. nepokajani grešnici biti u trenutku uništeni nakon Tisućgodišnjice.

Velika borba

Adventisti vjeruju kako se još od Luciferove pobune odvija velika borba između dobra i zla, tj. Boga i njegovih anđela i Sotone i njegovih palih anđela (koji su zbačeni na Zemlju i kušaju ljude na grijeh). Glavni Sotonin cilj je odvratiti ljude od Boga, te ih tako učiniti nespremnima za Kristov drugi dolazak kako ne bi bili spašeni. Sva zla ovoga svijeta nisu samo posljedica ljudske grešne prirode, već i djelovanja Sotone i demona koji ljude navode na ratove, krađu, ubojstva, izdaju, laž i općenito moralni pad, tj. odstupanje od Božjeg Zakona. Ljudi su psihički i fizički ograničeni, te zbog toga ne vide djelovanje Sotone i demona, ali ni anđele ni Duha Svetoga koji štite vjerne. Jedno od mogućih objašnjenja jest da kao tjelesno i intelektualno ograničena bića živimo u takvim dimenzijama koje možemo spoznati unutar naših ograničenja i zato nemamo mogućnost vidjeti anđele i demone koji su na neke načine manje ograničena bića od nas i stoga vjerojatno egzistiraju u drugim dimenzijama.

Na temelju biblijskih proročanstava vjeruju kako će se u posljednje vrijeme sva navedena zla umnožiti, a među njima će biti i prirodne katastrofe kao što su uragani, potresi, tsunamiji, itd. pa čak i udari asteroida u onom zaista posljednjem razdoblju povijesti spasenja ovog svijeta ("kraj kraja"). Mnogi Adventisti vjeruju da žive upravo u posljednje vrijeme i da su događaji koji se zbivaju u svijetu znaci posljednjeg vremena. Rašireno je i vjerovanje da će veliki broj obalnih gradova (ponajprije veliki gradovi oceanskih obala) doživjeti poplave zbog globalnog zatopljenja i otapanja polarnog leda (Luka 21, 25 "Na Zemlji će narodi biti u tjeskobi i neizvjesnosti zbog huke morskih valova") ili udara meteora.

Vjeruju da su znakovi posljednjeg vremena sveprisutna mržnja i opadanje morala (Matej 24, 12 "Razmahat će se bezakonje i ljubav će kod mnogih ohladnjeti"), a zatim i ubrzani rast Adventističke crkve (uključujući i svaku drugu kršćansku vjersku zajednicu evanđeoskog predznaka) po cijelom svijetu (vidi podnaslov "Statistike") koja propovjeda Radosnu vijest o ljudskom spasenju i Kristovom dolasku (Matej 24, 14 "Ova Radosna vijest o Kraljevstvu propovijedat će se po svemu svijetu, svim narodima za svjedočanstvo, i tada će doći svršetak").

Ispovijed

Adventisti sedmog dana, sukladno Bibliji priznaju grijehe Bogu, uz posredništvo Isusa Krista.

Poglavar crkve Isus Krist

Adventisti smatraju sukladno Bibliji da je Isus Krist poglavar sveopće Crkve, "Krist je i glava Crkvi, zato što je Crkva njegovo tijelo" (Kol 1,18); "I sve mu je podložio pod noge, a njega dade za glavu nad svim u Crkvi" (Ef 1,22)

Stav protestanata o poglavaru crkve

28 temeljnih vjerovanja

Adventisti su rasporedili svoje vjerovanje na 27 temeljnih vjerovanja [1] ili odnedavno 28 temeljnih vjerovanja [2] (često ih nazivaju i temama za proučavanje ili temama za krštenje) koja se temelje na biblijskim tekstovima. Važno je napomenuti kako Adventisti nemaju nepromjenjivu dogmu i stoga bi se u slučaju otkrivanja teze u Bibliji koja opovrgava neko njihovo vjerovanje odrekli istoga. Ljudsko razumijevanje je nesavršeno i postupno. Kao takvo stalno se mijenja, evoluira ili degradira. Ne mijenja se istina, nego ljudsko razumijevanje i viđenje te istine. To je također razlog i zašto se neka vjerovanja unaprjeđuju ili čak mijenjaju. Adventisti vjeruju da je Biblija Sveto Pismo, istinita Božja poruka upućena čovječanstvu i zato vrhovni autoritet, jedini temelj koji se ne mijenja i na kojem se definira i gradi doktrina. "28 temeljnih vjerovanja" nisu, dakle, dogme. Ona predstavljaju rezultat progresivnog, postupnog shvaćanja biblijskih istina i kao takva su i dalje podložna istom procesu.

Neki smatraju kako adventisti odbijaju svim drugim crkvama pravo da po tom istom načelu imaju »progresivno, postupno shvaćanje biblijskih istina« i da ih neprestano optužuju za "promjenu biblijske poruke", ali takav stav je posljedica pogrešnog dojma koji nije utemeljen ni na službenoj adventističkoj doktrini pa čak niti na akademskoj razini teološke misli. Adventistički teolozi ne smatraju Adventističku crkvu jedinim ispravnim tumačem Biblije, nego se naprotiv, u adventističkoj teologiji neprestano naglašava doprinos svake pojedine Crkve, odnosno teologa, cjelokupnoj kršćanskoj teologiji.[3]

Podrazumijeva se da Crkva koja prepoznaje i priznaje doprinos svakog teologa neovisno o kršćanskom ili čak nekršćanskom denominacijskom usmjerenju također priznaje i teologiju kao znanost u kojoj svaki objektivan znanstvenik, odnosno teolog, može dati doprinos. Iako će Adventistička crkva preferirati adventističke profesore na svojim fakultetima [4] ne postoji nikakav doktrinarni ili društveno-organizacijski problem da se udžbenici u izdanju drugih Crkvi koriste u nastavi na adventističkim fakultetima, što i je česta praksa. Također brojni profesori iz neadventističkih fakulteta predaju na adventističkim fakultetima, i obrnuto. Ako pogledamo profesora na adventističkim fakultetima, vidimo da su u većini slučajeva svoje titule stekli u neadventističkim obrazovnim ustanovama što pokazuje adventistički stav po kojem pravo na istinu (poglavito biblijsku) nije ekskluzivno.

Na taj način, kao i kroz dijaloge s ostalim vjerskim zajednicama, Adventistička crkva je uključena u trajni proces oblikovanja svoje doktrine (vjerovanja), obogaćivanju specifično svoje i opće teološke misli i još boljem razumijevanju biblijskih tekstvova. Također vjeruje da kroz isti proces i dijaloge pomaže drugim vjerskim zajednicama u ispunjavanju istih ciljeva.

U praksi se ovaj progresivni proces oblikovanja doktrine u Adventističkoj crkvi vidi kroz odbijanje definiranja dogmi, kao i revidiranje i naglašavanje nekih vjerovanja. To je razlog i zašto je od 2005. kroz stvaranje "28. točke vjerovanja" naglašeno vjerovanje u Novu Zemlju.

Način života Adventista

Molitva

Adventisti vjeruju kako je potrebno svakodnevno komunicirati s Bogom. Njihove molitve nisu unaprijed sročene (kao npr. "Zdravomarijo"), već, kako kažu: "dolaze iz srca", tj. u svojim molitvama iznose pred Boga sve svoje životne probleme i dileme, no u molitvama izražavaju i zahvalnost, te mole za oprost grijeha koje su učinili. Mnogi Adventisti tvrde da su im molitve bile uslišene, a napisane su i brojne knjige o takvim iskustvima, od kojih su neka i čuda.

Glazba

Adventisti su u svijetu poznati po svom izraženom glazbenom djelovanju. Mnogi Adventisti pohađaju glazbene škole, pa čak završavaju i glazbene akademije kako bi mogli što kvalitetnije, odnosno dostojnije slaviti Boga glazbenom umjetnošću. Glazbena tradicija Adventističke crkve je vjerojatno utemeljena na starozavjetnim izvješćima o Davidovom pedantnom organiziranju zbora koji je bio zadužen za slavljenje Boga glazbom. Tu je zatim i 12. psalam koji nabraja: "Hvalite ga zvucima roga, slavite ga harfom i citarom! Hvalite ga igrom i bubnjem, slavite ga glazbalima zvonkim i frulom...", itd. Glazba je Adventistima nezaobilazan dio bogoslužja, a manifestira se u zajedničkom pjevanju kršćanskih himni i različitim glazbenim ili glazbeno-scenskim nastupima.

Zdravlje

Adventisti zastupaju zdravstvenu poruku koja preporučuje zdravu prehranu i vegetarijanstvo, iako se ono ne zahtjeva. No, poručuju kako se crveno meso (svinjetina), školjke i ostale životinje koje su u 11. poglavlju Levitskog zakonika proglašene nečistima, nikako ne bi smjele jesti. Ne konzumiraju alkohol, duhan i drogu. Pošto se Adventisti zalažu za što zdraviju prehranu, vrlo su aktivni na tom području. Jedan od adventističkih pionira, John Harvey Kellogg, osmislio je "Corn Flakes" koji se i dan-danas u gotovo svakom domu može naći, te je njegova tvrtka "Kellog's Cereal" postala jedna od najuspješnijih svjetskih prehrambenih kompanija. Druga takva, također vrlo uspješna tvrtka, jest australski Sanitarium koji je u vlasništvu Adventističke crkve. Adventisti u svijetu vode veliki broj bolnica i drugih zdravstvenih institucija. Najznačajnije adventističko učilište medicine je Loma Linda (Kalifornija, SAD).

Naslovna priča u broju National Geographica iz studenog 2005. godine (koji je izašao i u hrvatskom izdanju) govori o dugovječnosti i predstavlja Adventiste, Okinavljane i Sardinijce kao najdugovječnije ljude svijeta. U tom članku je napisano kako Adventisti u prosjeku žive 4-10 godina duže od kalifornijskog prosjeka. Kao razlog tome, autor članka Dan Buettner navodi uravnoteženu vegetarijansku prehranu, pijenje najmanje 5 čaša vode dnevno, aktivnu obiteljsku i društvenu povezanost, a uz vjeru pridodaje i svetkovanje subote koje djeluje antistresno. Zajedničko svim skupinama je izostanak konzumacije sredstava ovisnosti.

Stav Adventističke crkve prema pobačaju jest da se on ne smije koristiti u svrhe (post)kontracepcije, odabiranja spola i u ostale svrhe pogodnosti. No, u slučaju kada se žena susreće s posebnim okolnostima zdravstvene i moralne prirode, kao što su: opasnost po ženino zdravlje, dijagnosticirano oštećenje ili defekt djeteta ili začeće u silovanju, žena se može odlučiti za pobačaj. Prema biblijskom stavu kako ga razumiju Adventisti oblikovana je i službena izjava Generalne Konferencije (3. 10. 1999., Silver Spring, Maryland) u kojoj je heteroseksualni brak naglašen kao jedini biblijski prihvatljiv brak. Adventisti, dakle, ne prakticiraju istospolne brakove. Na duhovnom tržištu ipak postoje razne ponude pa je u USA svojedobno organizirana alternativna crkva s vjernicima u istospolnim vezama (koja, naravno, organizacijski nije ni u kakvoj vezi sa službenom Crkvom).

Obrazovanje i znanost

Visoko školovanje je vrlo cijenjeno među Adventistima. Mnogi adventistički pastori su prije svojeg teološkog obrazovanja diplomirali i na nekom drugom području. U SAD-u je broj adventističkih diplomanata dva puta veći od američkog prosjeka. Pored toga, Adventistička crkva je osnovala tisuće obrazovnih ustanova. Crkva Adventista sedmog dana je vrlo aktivna u promoviranju kreacionističke znanosti nasuprot evolucionizmu. "Geoscience Research Institute" u Sveučilištu u Loma Lindi izdaje polugodišnjak "Origins" koji svojim člancima pruža uvid u znanstvene argumente za kreacionizam.

Humanitarne aktivnosti

Adventisti su poznati po svojim humanitarnim aktivnostima koje bivaju u raznim oblicima. Često su to humanitarni koncerti koje organiziraju adventističke glazbene skupine, od kojih je najpoznatiji hrvatski VIS "Agape", koji djeluje još od 1983. godine. U TV emisiji Denisa Latina Latinici s temom "Oni trebaju našu pomoć", koja je bila prikazana 27. veljače 2005. godine, sudjelovao je adventistički pastor Dragutin Matak i bila prikazana reportaža o humanitarnim aktivnostima studenata Adventističkog teološkog Fakulteta u Maruševcu.

Humanitarnom akcijom "Sretna kuća" cilj je pripomoći udomiteljstvo HIV pozitivne djece i mladih.

ADRA

Neprofitna organizacija "Adventist Development and Relief Agency" osnovana 1984. je nezavisna humanitarna agencija koju vodi Crkva Adventista sedmog dana. Godine 1997. dobila je konzultativni status od Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih Naroda (ECOSOC). ADRA se udružuje sa zajednicama, organizacijama i vladama u svrhu poboljšanja kvalitete života milijuna ljudi širom svijeta kroz 5 osnovnih aspekata: osiguranu hranu, ekonomski razvoj, primarno zdravlje, pomoć u hitnim slučajevima i osnovno obrazovanje. ADRA smatra da ljudsko dostojanstvo može i mora imati svako ljudsko biće. Iz tog razloga, ADRA služi svim ljudima, bez obzira na etničku, političku ili vjersku pripadnost. Za vrijeme i poslije Domovinskog rata, hrvatski ogranak ADRA-e je znatno olakšala život brojnih ljudi koji su bili oštećeni ratom.

Brojke

¤ ADRA je prisutna u 125 država
¤ Više od 90% privatnih donacija se koristi za izravne humanitarne usluge
¤ Godine 2004. ADRA-ini programi su pomogli gotovo 24 milijuna ljudi širom svijeta


Struktura i organizacija

Kršćanska adventistička crkva organizirana je putem delegatskog sustava. To znači da autoritet crkve počiva na vjerništvu mjesnih crkava. Izvršna odgovornost dana je predstavničkim tijelima i službenicima koji upravljaju crkvom. Postoje četiri stupnja crkvene strukture, i to od vjernika pojedinca do svjetske crkvene organizacije.

1. Mjesna crkva se sastoji od vjernika pojedinaca.
2. Konferenciju ili misijsko polje čini nekoliko mjesnih crkava u državi ili nekom području.
3. Uniju konferencija ili misijskih polja čine konferencije ili polja unutar šireg područja (često su to skupine regija ili cijela država).
4. Generalnu konferenciju, kao najveću organizacijsku jedinicu, čine unije iz svih dijelova svijeta. Divizije su dijelovi Generalne konferencije, i to s administrativnom odgovornošću za određeno zemljopisno područje.


Svaka organizacijska jedinica nastala je demokratskim načinom izbora. Mjesne crkve izabiru svoje službenike i crkvene odbore većinom glasova. Zatim Crkva izabire svoje zastupnike za konferencije koje se sastaju na posebnom zasjedanju svake dvije ili tri godine. Izvršni autoritet između dva zasjedanja sabora ima konferencijski Izvršni odbor i izvršni službenici (obično su to predsjednik, tajnik i blagajnik Konferencije), a svi su izabrani na glavnom zasjedanju sabora.

Sličan se proces primjenjuje na unijskom saboru i zasjedanjima Generalne konferencije, obično svakih pet godina, kada se izabiru službenici i odbori, daju izvješća i donose crkveni pravilnici. Unutar tih četiriju stupnjeva crkvene organizacije djeluju različite crkvene institucije koje se tiču odgojno-obrazovnog sustava, zdravstvene službe, izdavaštva, humanitarnih i drugih ustanova. Sve te institucije pripadaju jedinstvenoj jedinici Generalne konferencije Adventističke crkve koja ih objedinjuje.

Administrativno gledano, Adventistička crkva ima trinaest divizija koje su sastavljene od skupina crkava, misijskih polja ili država objedinjenih u unijama. Divizije i njihova sjedišta pokrivaju sljedeća zemljopisna područja:

• Euro-afrička (EUD) Bern, Švicarska
• Euro-azijska (ESD) Moskva, Rusija
• Inter-američka (IAD) Miami, SAD
• Istočna Centralno Afrička (ECD) Nairobi, Kenija
• Južnoafričko-Indijsko oceanska (SID) Harare, Zimbabve
• Južnoamerička (SAD) Brazilija, Brazil
• Južno-azijska (SUD) Tamil Nadu, Indija
• Južna Azijsko-pacifička (SSD) Cavite, Filipini
• Južno-pacifička (SPD) Wahroonga, Australija
• Sjeverna Azijsko-pacifička (NSD) Koyang, Koreja
• Sjevernoamerička (NAD) Silver Spring, SAD
• Trans-europska (TED) St. Albans, Engleska
• Zapadna Centralnoafrička (WAD) Abidjan, Obala Bjelokosti


Hrvatska Adventistička crkva se nalazi u Jadranskoj uniji (sa središtem u Zagrebu), koja je dio Trans-europske divizije.

Statistike

Crkva Adventista sedmog dana dnevno krsti oko 2000 članova, te je uz 11-postotni godišnji rast jedna od najbrže rastućih svjetskih organizacija. Sljedeće statistike kronološki pokazuju brojčani rast krštenih članova Adventističke crkve:
1961. - oko 1 milijun članova
1986. - oko 5 milijuna članova
2000. - 10,782,042 članova
2004. - 14,487,989 članova
2006. - 14,754,022 članova
2007. - 15,433,470 članova [5]

Navedene brojke predstavljaju krštene članove koji su službeno zapisani u članstvo crkve. No, zajedno s nekrštenim polaznicima crkve, broj doseže 25 milijuna.
Adventistička crkva je prisutna u 203 od 228 država priznatih od strane UN-a

Dijeli se na 13 divizija, 94 unija i misija, te 516 lokalnih konferencija i misija

58,919 mjesnih crkava
192,164 zaposlenika
14,804 rukopoloženih pastora
29 sirotišta
166 bolnica i sanatorija
395 klinika i stacionara
86,553 liječnika i medicinskih sestara/tehničara
27 tvornica hrane
5,274 radio postaja s tjednim emitiranjem
1,817 TV emisije s tjednim emitiranjem
56 izdavačkih kuća
405 redovno izdavanih časopisa
Adventisti izdaju kršćansku literaturu na 343 jezika
Propovjedaju Evanđelje na 853 jezika
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimečet lis 29, 2009 11:23 am

Dobrodošao.

Prvo moram naglasit da je ovo možda i najbolje napisan post na ovom forumu (za sada Cool ), dobro opisano i ovo gdje si stavio [nedostaje izvor] je odličan način ako neko želi znati od kuda si izvukao tvrdnje da mu naknadno napišeš izvor, premda dobar dio znam i sam iz kojih djelova "knjige" si vadio.

Pročitao sam tekst i moram primjetiti popriličnu sličnost sa jehovinim svjedocima (uron pri krštenju, odrasla osoba, apokalipsa...).

Nažalost cijela ta ideologija počiva na:
ambassador je napisao/la:
Biblija kao temelj i vrhovni autoritet
Kao i na izjavi:
ambassador je napisao/la:
Iako ne priznaju izvanbiblijske autoritete kao temelje za formiranje doktrine, velik utjecaj pri tumačenju i oblikovanju razumijevanja Biblije imaju spisi Ellen G. White za koju vjeruju da je bila Božji prorok.
Što zvuči pomalo zadrto i ograničavajuće i vuče na mormonizam i Josepha Smitha.

Nadam se da ću kad naberem vremena malo detaljnije obrazložit (na svoj osebujan način pokušat dokazat apsurdnost nekih tvrdnji What a Face ) neke djelove ovoga VELIKOG posta.
sark
[Vrh] Go down
Siuatlan
Admin
Siuatlan

Broj postova : 186
Join date : 01.10.2009

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 1:04 am

Dobrodošao ambassador sun

Svakako veliki post, gotovo cijeli članak Smile

Reci nam malo o sebi, možda nešto o započetoj temi iz svoje perspektive...?
[Vrh] Go down
http://istina.forumhr.com
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 1:22 am

Siuatlan je napisao/la:


Svakako veliki post, gotovo cijeli članak Smile

Znao sam da je C/P ali svejedno se potrudio adventisti sedmog dana Jqtdwfig7dm6lgptycdh

Moram primjetit da susjedi iz Srbije puno jače doživljavaju i brane "svoju" vjeru, to se uklapa u činjenicu da je BDP obrnuto proporcijalan snazi religijske vjere.
adventisti sedmog dana Ji2gkebtqf8qquzr6gag

adventisti sedmog dana Zcsqdec48t93ae0mcj3a

adventisti sedmog dana Lv6r3whmvo30hs6lflcm misli
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 3:23 am

Adventisti su inace posle Pravoslavne crkve najjaca verska organizacija u Srbiji!

Inace veruju da je svet star 6000 godina! Njihova vera je nesto izmedju Hriscanstva i Jevrejstva, iako su Hriscanska verska zajednica! Npr. ne jedu svinjsko meso, postuju sabbath itd.

Zaboravio si spomenuti i to da svaki clan Adventista daje desetinu od svih svojih prihoda, tako da nije ni cudno da imaju tolike pare!

U samom pocetku osnivanja crkve pretskazali su Drugi Hristov dolazak za 1843 godinu i kao sto znamo to se nije desilo! Posle toga su premestili njegov dolazak na 1844, uglavnom tri puta su pogresili u najavi Hristovog dolaska! Tako da se taj dogadjaj zove veliko razocarenje!

Inace poznati su u napadanju Vatikana i raznih papa u cijim imenima kad se saberu slova, dobija se broj 666, sto je prema Otkrivenju u 13-toj glavi broj zveri! A pri tom ne spominju da je ime njihovog osnivaca i proroka (koja je pogresila kod tako mnogo prorocanstva da boli glava, a kao Bog joj je reko da ce se to desiti, sto znaci da je Bog lazov) Ellen Gould White, kad se saberu slova takodje dobija 666!

Gospodja White je sahranjena u subotu 24. 7. 1915. a Adventistima je to (i po njenom ucenju) zabranjeno. Na njenom grobu se takodje nalazi Obelisk koji je paganski simbol jos od starog Egipta i koriste ga Masoni i nalazi se u svim vecim gradovima sveta koje su napravili masoni (Washington, Pariz, London, Vatikan itd.), a u Bibliji je Bog dao ubiti one koji su castili paganske bogove preko obeliska i naredio da se kad jih usmrte i obelisci uniste (2 Kralj. 10:26). Zanimljivo je i to da se isti obelisk nalazi i na grobu Josepha Smitha osnivaca Mormona (koji je takodje tvrdio da je prorok), a na grobu Charlesa Russella (koji je bio mason neki kazu cak 33 stepena, a to je najvisi javnosti poznati stepen u masoneriji) osnivaca Jehovinih svedoka, nalazi se velika piramida sa svevidecim okom na vrhu! Inace prvi osnivac Adventista William Miller je takodje bio Mason (moze se naci u svim masonskim knjigama clanova)!
Inace nije ni cudno jer sve spomenute verske zajednice su nastale u slicno vreme, a iza njih su stojali isti ljudi, sa istim ciljem - ispiranje mozga ljudima i kontrola istih! I Boga mi, dobro im ide to od ruke!
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 10:45 am

roggyo je napisao/la:
Adventisti su inace posle Pravoslavne crkve najjaca verska organizacija u Srbiji!
Zanimljivo Idea

roggyo je napisao/la:
Inace veruju da je svet star 6000 godina!
Po ovome su najviše poznati evanđelici, od svih dogmi i "tumačenja" "svetih" knjiga ovo je uvjerljivi "TOP 1". U današenje vrijeme tehnologije i znanja tvrditi da je Zemlja 6,000. godina stara može samo izrazito priglupa ososba (neobrazovana u svim smjerovima plus dvoznamenkasti IQ) ili osoba sa nekom mentalnom retardacijom (ili pod utjecajem teških medikamenata), grubo, žalosno ali istinito.

Pa i Vatikan se (kad se malo okrenuo obrazovanju, razumu i znanosti) pomirio sa time da je činjenica potkrijepljena mnogostrukim dokazima da zemlja nije stara manje od 4 milijarde godina.

Ali čovječe 6,000 lupa glavom u zid
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 10:57 am

Kad smo kod toga da spomenem nešto. Ima jedna još jača tvrdnja ali po broju vjernika nije toliko zanimljiva kao evanđelici ili adventisti jer ipak zahtjeva teško neznanje i temeljitu indoktrinaciju, vežite sjedala, poljećemo:

Zemlja je RAVNA PLOČA, mediji i znanost nas lažu!


E, kad sam to čuo/vidio, onak, bilo je scratch


Ne treba zaboraviti da su SVE kršćanske religije do nedavno tvrdile isto to i tko se nije s time slagao dobio je besplatno putovanje za jednu osobu na lomaču, kad je dokaza već bilo previše onda su DOGMU prilagodili sadašnjem stanju. Velim ovo jer je ista stvar i sa starosti Zemlje, "Vatikan" & Judaizam kao najbogatiji, najobrazovaniji i sa najviše iskustva su na vrijeme odlučili napraviti neižbježno - prilagotiti DOGMU o starosti Zemlje.

Naravno nisu to učinili zbog istine, razuma i dokaza, njih to ne zanima, učinili su to zbog vlastitog opstanka. santa
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 2:04 pm

Citat :

Zemlja je RAVNA PLOČA, mediji i znanost nas lažu!Znam i za pokret u Sad-u koji veruje u to, ali cak i predsednik tog pokreta ne veruje da ce jos dugo opstati!

Citat :

roggyo je napisao/la:
Inace veruju da je svet star 6000 godina!

Po ovome su najviše poznati evanđelici,


Nije ni cudo, jer gospodin Miller i gospodja White (osnivaci Adventista), su bili Jevangelisti pre nego sto su stvorili Adventiste!

Citat :
Pa i Vatikan se (kad se malo okrenuo obrazovanju, razumu i znanosti) pomirio sa time da je činjenica potkrijepljena mnogostrukim dokazima da zemlja nije stara manje od 4 milijarde godina.

He he he! Vetikan ima svoje naucnike i jednu od najboljih (ako ne i najbolju) biblioteka na svetu! Ali naravno nisu sve knjige svima dostupne! U njoj se nalaze knjige drevnih civilizacija i kao sto sam reko mnoge su zabranjene!

Vatikan je znao i zna za sve te stvari bolje od mnogih naucnika! Ali kao sto si reko ne zbog istine, nego zbog drugih stvari! Vatikan je takodje jedna od najbogatijih drzava na svetu! I upucen je ne samo u nauku, nego i u mnoga druga tajna znanja magije, okultnog, astrologije itd.
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 7:29 pm

pre svega zelim da se zahvalim adminu na pozivu, na ovom vrlo zanimljivom i dobro osmisljenom forumu...

Siuatlan je napisao/la:

Reci nam malo o sebi, možda nešto o započetoj temi iz svoje perspektive...?

ima jos puno toga da se kaze na ovu temu iako sam postavio poveci clanak...mozda ako imate nekih dodatnih pitanja potrudicu se da dam odgovor...

sto se tice komentara ostalih gostiju foruma, ne bih zeleo previse da komentarisem,ali cu ipraviti neke nejasnoce.

mozda samo da primetim da je roggyo koliko toliko i informisan, iako sa interneta nazalost, za razliku od zli grebonja koji pokusava da bude ali mu bas nesto i ne ide... bez uvrede

moram da primetim i dosta komentara o Ellen G. White, pa cu se truditi sto skorije da postavim jedan clanak i o tome kako bi bio iznesen jasan stav po ovom pitanju ,kako mene tako i crkve kojoj pripadam, i naravno trudicu se da bude na hrvatskom jeziku sto ce vam olaksati...
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 8:08 pm

zli Grebonja je napisao/la:
U današenje vrijeme tehnologije i znanja tvrditi da je Zemlja 6,000. godina stara može samo izrazito priglupa ososba (neobrazovana u svim smjerovima plus dvoznamenkasti IQ) ili osoba sa nekom mentalnom retardacijom (ili pod utjecajem teških medikamenata)

totalna dezinformisanost (sa malo drskosti unatoc pravilima foruma) , cak i u pogledu nauke iako nam nije ni potrebna... savetovao bih te da se malo ozbiljnije naucno obrazujes (kad se vec pozivas na nju) a ne da dopustis da ti svako truje um kako hoce.


Zadnja promjena: ambassador; pet lis 30, 2009 8:16 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 8:15 pm

roggyo je napisao/la:

U samom pocetku osnivanja crkve pretskazali su Drugi Hristov dolazak za 1843 godinu i kao sto znamo to se nije desilo! Posle toga su premestili njegov dolazak na 1844, uglavnom tri puta su pogresili u najavi Hristovog dolaska! Tako da se taj dogadjaj zove veliko razocarenje!

voleo bih da znam koji je treci Laughing , ovde su navedena samo dva iako je to ustvari bio samo jedan... ali kao sto sam obecao razjasnicu i ovo pitanje.
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 8:25 pm

roggyo je napisao/la:
Gospodja White je sahranjena u subotu 24. 7. 1915. a Adventistima je to (i po njenom ucenju) zabranjeno. ...nije ni cudno jer sve spomenute verske zajednice su nastale u slicno vreme, a iza njih su stojali isti ljudi, sa istim ciljem - ispiranje mozga ljudima i kontrola istih! I Boga mi, dobro im ide to od ruke!

citam njene knjige vec duze vreme i vrlo dobro sam upoznat sa njenim ucenjem (odnosno ucenjem crkve), i prvi put cujem ovako nesto. Shocked
a sto se tice nastanka organizacija pokazujes svoje istorijsko ne znanje reformacije i njenog razvitka...
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 8:35 pm

a evo i clanka, nemoj te mi zameriti ako je malo duzi, morao sam da razjasnim ovo pitanje da ne bi bilo nekih nejasnoca... nadam se da cete naci odgovor na svako pitanje vezano za Ellen G. White i daru proricanja uopste...


Adventisti sedmoga dana vjeruju...

Proricanje je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj je dar znak prepoznavanja Crkve Ostatka i pokazao se u službi Ellen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni su rukopisi stalni i autoritativni izvor istine koji Crkvi osigurava utjehu, voditeljstvo, podučavanje i popravljanje. Oni, također, ističu da je mjerilo kojim se moraju ispitati sva učenja i iskustva - Biblija. (Osnovana vjerovanja, 17)
POGLAVLJE 17

DAR PRORICANJA

Jošafat, kralj Judin, uplašio se. Neprijateljska vojska približavala se, a izgledi su bili naoko beznadežni." Jošafat se uplaši i stade tražiti Jahvu, te oglasi post po svoj Judeji." (2 Ljet 20,3). Narod se počeo slijevati ka Hramu da moli Boga za milost i oslobođenje.

Vodeći molitvenu službu, Jošafat je tražio od Boga da promijeni okolnosti. Molio se: "Jahve, Bože otaca naših, ti si Bog na nebu i vladaš nad svim krivobožačkim kraljevstivma. U tvojoj je ruci takva sila i jakost da se nitko ne može održati pred tobom." (redak 6.). Zar Bog u prošlosti nije na poseban način zaštio svoj narod? Zar ovu zemlju nije dao svom izabranom narodu? Zato se Jošafat zalagao: "O Bože naš, zar im nećeš suditi? Jer u nas nema sile... niti mi znamo što da radimo, nego su nam oči uprte u te." (redak 12.).

Dok je cio Juda stajao pred Gospodom, neki je Jahaziel ustao. Njegova je vijest donijela ohrabrenje i usmjerenje zastrašenom narodu. On je rekao: "Ne bojte se i ne plašite se... jer ovo nije vaš rat, nego Božji... Ne treba da se bijete; postavite se, stojte pa gledajte kako će vam pomoći Jahve ... Jahve će biti s vama!" (reci 15-17) Ujutro je kralj Jošafat rekao svojim odredima: "Pouzdajte se u Jahvu svoga Boga, i održat ćete se; pouzdajte se u njegove proroke i budite sretni!" (redak 20)

Ovaj je kralj imao tako snažnu vjeru u tog malo poznatog proroka Jahaziela da je svoje čelne odrede zamijenio pjevačima koji su pjevali hvalospjeve Gospodu i ljepoti svetosti! Dok su hvalospjevi ispunjavali zrak, Gospod je djelovao unoseći zbrku u vojske koje su se udružile protiv Jude. Pogibelj je bila tako velika "nitko se nije spasio". (redak 24)

Jahaziel je bio Božji tumač za to posebno vrijeme.

Proroci su imali životno važnu ulogu i u starozavjetno i u novozavjetno doba. No, je li proroštvo prestalo sa svršetkom biblijskog kanona? Da bismo našli odgovor na to, pokušajmo poći tragom povijesti proricanja.

Dar proricanja u biblijskim vremenima

Premda je grijeh učinio kraj komuniciranju Boga s ljudskim bićima licem k licu (Iz 59,2), Bog nije učinio kraj svom odnosu s ljudskim rodom. Namjesto toga, On je ustanovio druge načine sporazumijevanja. On je počeo slati svoje vijesti ohrabrenja, opomene i karanja preko proroka.

U Svetom pismu prorok je "osoba koja prima priopćenje od Boga i prenosi njegovo značenje Njegovom narodu. Proroci ne proriču po svojoj inicijativi, "jer nikad neko proročanstvo nije došlo od ljudskog htijenja, nego su ljudi govorili od Boga, potaknuti od Duha Svetoga". (2 Pt 1,21).

U Starom je zavjetu riječ prorok obično prijevod hebrejske riječi nabi. Njeno značenje izraženo je u Izlasku 7,1.2: "Mojsiju je Jahve odgovorio: Vidi! Faraonu ću te nametnuti kao božanstvo; tvoj brat Aron bit će tvoj prorok. Ti kazuj sve što ti naređujem, a tvoj brat Aron neka faraonu ponovi da pusti Izraelce te odu iz njegove zemlje." Mojsijev odnos prema faraonu bio je sličan Božjem odnosu prema Njegovom narodu. I kao što je Aron priopćavao Mojsijeve riječi faraonu, tako je prorok prenosio Božje riječi narodu. Izraz prorok, prema tomu, označuje od Boga određenu osobu koja će govoriti u Božje ime. Grčki ekvivalent za hebrejsku riječ nabi je prophetes, od koje je izvedena i engleska riječ prophet.

"Vidjelac je prijevod hebrejske riječi roeh (Iz 30,10), ili chozeh (2 Sam 24,11; 2 Kr 17,13) je, jedna druga odrednica za osobe s proročkim darom. Izrazi prorok i vidjelac tijesno su povezani. Sveto pismo objašnjava: "Nekoć se u Izraelu, kad bi išli pitati Boga za savjet, govorilo: Hajde, pođimo k vidiocu! Jer, koga danas zovu prorokom, nekoć se zvao vidjelac." (1 Sam 9,9). Odrednica vidjelac ističe prorokovu recepciju (primanje) božanske poruke. Bog otkriva pred "očima" ili umovima proroka obavijest koju želi da oni prenesu Njegovom narodu.

Tijekom mnogih godina Bog je objave svoje volje davao svom narodu preko osoba s darom proricanja. "Ništa ne čini Jahve Gospod a da osnove svoje ne otkrije slugama svojim prorocima." (Am 3,7; usporedi: Heb 1,1)

Djelovanje dara proricanja u Novom zavjetu. Novi zavjet daje proricanju istaknuto mjesto među svim darovima Svetoga Duha, dajući mu jednom prvo, a drugi put drugo mjesto među svim službama koje su najkorisnije za Crkvu (vidi: Rim 12,6; 1 Kor 12,28; Ef 4,11). On potiče vjernike da posebno žude za ovim darom (1 Kor 14,1.39).

Novi zavjet upućuje na to da proroci imaju sljedećefunkcije:

1. Oni su pomagali u osnivanju Crkve. Crkva je nazidana "na pravom temelju na apostolima i prorocima, a zaglavni je kamen sam Krist Isus. (Ef 2,20.21).

2. Oni su započeli širenje misije Crkve. Duh Sveti je preko proroka izabrao Pavla i Barnabu za prvo misionarsko putovanje (Dj 13,1.2) i davao upute gdje misionari trebaju djelovati (Djela 16,6-10).

3. Oni su izgradili Crkvu. "Koji prorokuje" rekao je apostol Pavao, "izgrađuje crkvu." Proroštva su iskazana "ljudima da ih uzdižu, opominju i tješe" (1 Kor 14,4.3). Uz ostale darove, Bog je dao Crkvi proricanje da vjernike spremi da čeznu "za duhovnim darovima na izgradnju Crkve". (Ef 4,12).

4. Oni su ujedinjavali i štitili Crkvu. Proroci su pomogli da se ustanovi "jedinstvo vjere", štitili su Crkvu od lažnih učenja, tako da vjernici ne budu više "malodobni, igračka valova, okolo tjerani svakim vjetrom nauke, u ljudskoj prijevarnoj igri". (Ef 4,14).

5. Oni su opominjali na buduće teškoće. Jedan novozavjetni prorok govorio je o gladi koja se približuje. Kao odgovor na to, Crkva je započela program za otklanjanje nedaća kako bi pomogla onima koji su patili od te gladi (Dj 11,27-30). Drugi su proroci govorili o Pavlovom uhićenju i zatvoru u Jeruzalemu (Dj 20,23; 21,4.10-14).

6. Oni su potvrđivali vjeru u vrijeme rasprava. Na prvom crkvenom Saboru Sveti Duh je vodio Crkvu do odluke o spornim problemima koji su bili u vezi sa spasenjem kršćana iz neznaboštva. Tada, preko proroka, Duh je ponovo uvjeravao vjernike u pravi nauk. Nakon priopćenja saborske odluke vjernicima "Juda i Sila, i sami proroci, mnogim su nagovorima tješili i utvrđivali braću". (Dj 15,32)

Proročki dar u posljednjim danima

Mnogi kršćani vjeruju da je Duh proroštva prestao sa završetkom apostolskog vremena. Međutim, Biblija nam otkriva posebnu potrebu Crkve za božanskim vodstvom tijekom krize u vrijeme posljetka; ona svjedoči o stalnoj potrebi za proročkim darom u vremenima nakon Novog zavjeta.

Nastavak duhovnih darova. Ne postoji biblijski dokaz da će Bog uskratiti duhovne darove što ih je dao Crkvi, prije no što ona završi svoju zadaću, koja, prema apostolu Pavlu, treba dovesti Crkvu k "jedinstvu u vjeri i u pravoj spoznaji Sina Božjega, k savršenom čovjeku, k mjeri punine veličine Kristove".(Ef 4,13). Budući da Crkva još nije dosegla ovo iskustvo, njoj su još uvijek potrebni svi duhovni darovi. Ovi darovi, uključujući i proročki dar, i dalje će djelovati za dobro Božjeg naroda sve dok se Krist ne vrati. U skladu s tim, apostol Pavao opominje vjernike da ne "gase Duha" ili da ne "preziru proročke govore" (1 Sol 5,19.20) i savjetuje "vruće čeznite za duhovnim darovima, posebno za prorokovanjem!" (1 Kor 14,1).

Ovi se darovi nisu uvijek obilno pokazivali u kršćanskoj Crkvi. Nakon smrti apostola, proroci su uživali štovanje u mnogim krugovima sve do 300. g.n.e.e Međutim, opadanje duhovnosti u Crkvi i otpad koji je proistekao iz toga (vidi: 12. poglavlje) doveli su do opadanja prisutnosti i darova Svetoga Duha. Istodobno lažni proroci izazvali su gubitak povjerenja u proročki dar.

Opadanje dara proricanja tijekom određenih vremenskih razdoblja u povijesti crkve ne znači da je Bog zauvijek povukao ovaj dar. Biblija upućuje na to da kako se kraj bude približavao, tako će ovaj dar biti prisutan da u tim teškim vremenima pomogne Crkvi. I više od toga, ona upućuje na povećano djelovanje ovog dara.

Proročki dar neposredno prije Drugog dolaska. Bog je dao proročki dar Ivanu Krstitelju da objavi Prvi Kristov dolazak. Na sličan način možemo očekivati da će ponovo poslati proročki dar da bi se objavio Drugi dolazak, kako bi se svatko mogao pripremiti za susret sa Spasiteljem.

U stvari, Krist napominje pojavu lažnih proroka kao jedan od znakova da je Njegov dolazak blizu (Mt 24,11.24). Kad ne bi bilo pravih proroka u vrijeme posljetka, Krist bi opominjao protiv svakoga tko bi tvrdio da ima ovaj dar. Njegova opomena protiv lažnih proroka, znači da će isto tako biti i pravih proroka.

Prorok Joel je navijestio posebno izlijevanje proročkog dara upravo neposredno prije Kristovog dolaska. On je rekao: "Poslije ovoga izlit ću Duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja. Čak ću i na sluge i sluškinje izliti Duha svojega u dane one. Pokazat ću znamenja na nebu i zemlji, krv i oganj i stupove dima. Sunce će se prometnut u tminu, a mjesec u krv, prije nego svane Jahvin dan, velik i strašan." (Jl 3,1-4).

Prva Pedesetnica pokazala je veliko izlijevanje Svetoga Duha. Apostol Petar, navodeći Joelovo proročanstvo, podsjetio je na to da je Bog obećao takve blagoslove (Dj 2,2-21). Međutim, mi se možemo pitati je li Joelovo proročanstvo doseglo svoje krajnje ispunjenje na Dan pedesetnice, ili mora postojati još i drugo, mnogo potpunije ispunjenje. Nemamo dokaza da su prirodne pojave na Suncu i Mjesecu o kojima govori prorok Joel, prethodile ili se dogodile nakon izlijevanja Svetoga Duha. Ove prirodne pojave dogodile su se mnogo stoljeća kasnije. (Vidi: 24. poglavlje)

Pedesetnica je tada bila prvi mali doživljaj pune manifestacije Duha prije drugog dolaska. Kao i rane kiše u Palestini koje padaju u jesen, odmah nakon sjetve usjeva, izlijevanje je Svetoga Duha na Dan duhova označilo svečani početak davanja Duha. Potpuno i završno ispunjenje Joelovog proročanstva odgovara poznoj kiši koja pada u proljeće, pridonosi sazrijevanje žitarica (Joel 2,23). Isto tako, završno izlijevanje Božjega Duha dogodit će se neposredno prije Drugog dolaska, nakon prorečenih znakova na Suncu, Mjesecu i zvijezdama (usporedi: Mt 24,29; Otk 6,12-17; Jl 2,31). Kao i pozna kiša, ovo će završno izlijevanje Duha dovesti do sazrijevanja zemaljske žetve (Mt 13,30.39), i "svi što prizivaju ime Jahvino spašeni će biti". (Jl 3,5).

Dar proricanja u Crkvi Ostatka. Otkrivenje 12. poglavlje objavljuje dva glavna razdoblja progonstva. Tijekom prvog, koji je obuhvatio vrijeme od 538. do 1798. g.n.e. (Otk 12,6.14; vidi: 12. poglavlje u ovoj knjizi) odani su vjernici trpjeli veliko progonstvo. Ponovo, neposredno prije Drugog dolaska, Sotona će napasti "Ostatak njezin", ostatak Crkve koji će odbiti da se odrekne vjernosti Kristu. Otkrivenje karakterizira odane vjernike koji sačinjavaju Ostatak kao one koji drže zapovijedi Božje "i čuvaju Isusovo svjedočanstvo". (Otk 12,17)

Da izraz "svjedočanstvo Isusovo" govori o proročkom otkrivenju jasno proistječe iz kasnijih razgovora između anđela i apostola Ivana.

Pri kraju knjige anđeo sebe opisuje kao "sluga kao i ti i tvoja braća koja čuvaju Isusovo svjedočanstvo" (Otk 19,10) te kao "sluga kao i ti i tvoja braća proroci". (Otk 22,9). Ovi usporedni izrazi objašnjavaju da su to proroci koji imaju "svjedočanstvo Isusovo". Tvrdnja anđela objašnjava da je "svjedočanstvo Isusovo proročki duh". (Otk 19,10).

Komentirajući ovaj tekst, James Moffat piše: "Jer svjedočanstvo ili svjedočenje (tj. koje daje) Isus je (tj. sačinjava) Duh proroštva. Ovo ... vrlo točno određuje vjersku zajednicu koja ima svjedočanstvo Isusovo kao posrednika proročkog nadahnuća. Svjedočanstvo Isusovo praktično je istovjetno s Isusovim svjedočenjem (xxii.20). Samootkrivenje Isusovo (prema Otkrivenju 1,1, koje konačno pripada Bogu) jest to što pokreće kršćanske proroke."

Tako se izraz Duh proroštva može odnositi na: (1) Svetoga Duha koji nadahnjuje proroka otkrivenjem od Boga, (2) djelovanje dara proricanja i (3) prijenos samog proroštva.

Proročki dar, Isusovo svjedočanstvo "Crkvi preko proroštva" obuhvaća naročitu karakteristiku Crkve Ostatka. Prorok Jeremija povezuje zanemarivanje ovog dara s bezakonjem. "Zakona nema! Ni u proroka više se ne nalaze viđenja Jahvina." (Pl 2,9) Otkrivenje poistovjećuje posjedovanje ovih dvaju darova kao izrazitu karakteristiku Crkve posljednjeg vremena; njeni vjernici drže "zapovijedi Božje i čuvaju Isusovo svjedočanstvo" - proročki dar (Otk 12,17).

Bog je dao proročki dar "crkvi" Izlaska da bi organizirao, podučavao i vodio svoj narod (Dj 7,38). "Al po Proroku izvede Jahve Izraela iz Egipta, i po Proroku on ga je čuvao." (Hoš 12,14). Onda nije nikakvo iznenađenje ako se taj dar bude našao među onima koji su obuhvaćeni posljednjim Izlaskom - bijegom s grijehom ukaljanog planeta Zemlje u nebeski Kanaan. Ovaj Izlazak, koji će uslijediti nakon Drugog dolaska, završeno je i cjelovito i potpuno ispunjenje Izaije 11,11: "U dan onaj: Jahve će drugi put ruku pružiti da otkupi Ostatak svoga naroda."

Pomoć u posljednjoj krizi. Sveto pismo otkriva da će Božji narod posljednjih dana zemaljske povijesti iskusiti puninu srdžbe i moći sotonskog zmaja kad bude započeo posljednji pokušaj da ga uništi (Otk 12,17). To će biti "Vrijeme tjeskobe kakve ne bjaše otkako je ljudi pa do toga vremena". (Dn 12,1). Kako bi im pomogao da prežive najžešći sukob svih vjekova, Bog u svojoj ljubavi daje svom narodu uvjeravanje da neće ostati sami. Svjedočanstvo Isusovo, Duh proroštva, sigurno će ih voditi do njihovog konačnog cilja - sjedinjenja sa svojim Spasiteljem prilikom Njegovog drugog dolaska.

Sljedeći slikoviti prikaz objašnjava odnos između Biblije i poslijebiblijskih objava dara proricanja: "Pretpostavimo da se spremamo otputovati brodom. Vlasnik broda daje nam knjigu uputa, priopćavajući nam da ona sadrži naputke koji su dostatni za cijelo putovanje i, ako ih slijedimo, sigurno ćemo stići u luku za koju smo se opredijelili. Kad smo namjestili jedra, otvaramo knjigu da se upoznamo s njenim sadržajem. Utvrđujemo da je njen pisac izložio opća načela koja će nas rukovoditi na našem putovanju, podučavajući nas koliko je to izvodljivo, prosuđujući o raznim nepredvidljivim slučajevima koji mogu iskrsnuti do kraja; ali on nam također govori da će posljednja etapa našega puta biti posebno opasna; da se konture obale stalno mijenjaju zbog živog pijeska i bura; 'ali za tu etapu puta', kaže on, 'osigurao sam Vam pilota, koji će se sastati s Vama i dati Vam upute koje zahtijevaju okolnosti što Vas okružuju i opasnosti; njega morate slušati'. S ovim uputama dospijevamo do opasnih trenutaka koji su nam nabrojani, a pilot se, kako je obećano, pojavljuje. Međutim, neki iz posade, nude svoje usluge i bune se protiv njega. 'Mi imamo izvornu knjigu uputa', kažu oni, 'i to je dostatno za nas. Mi se držimo toga i samo toga; mi ne želimo ništa od Vas'. Tko sada štuje izvornu knjigu uputa? Oni koji odbacuju pilota ili oni koji ga prihvaćaju kako im ona knjiga nalaže? Prosudite sami."

Poslijebiblijski proroci i Biblija

Proročki dar je stvorio i samu Bibliju. U poslijebiblijskim danima Sveto pismo se ne može mijenjati, jer je sada kanon Svetoga pisma zaključen.

Proročki će dar u posljednje vrijeme djelovati više no što je djelovao u doba apostola. Njegova je dužnost da podupire Bibliju kao osnovu vjere i života, da objasni njena učenja i primijeni njena načela na svakodnevni život. Uključen je u osnivanje i izgradnju Crkve, osposobljujući je da sprovede svoju od Boga označenu zadaću. Proročki dar kara, opominje, vodi i ohrabruje i pojedince i Crkvu, štiteći ih od hereza i sjedinjujući ih u biblijskim istinama.

Poslijebiblijski proroci djeluju vrlo slično Natanu, Gadu, Azafu, Šemaji, Azariji, Elieazeru, Ahiji i Obedu, Mariji, Debori, Oldi, Šimunu, Ivanu Krstitelju, Agabu, Sili, Ani i Filipovim kćerima, koji su živjeli u biblijsko doba, ali čija svjedočanstva nikada nisu postala dijelom Biblije. Isti Bog koji je govorio preko proroka čiji se napisi nalaze u Bibliji, nadahnjivao je i ove proroke i proročice. Njihove vijesti nisu proturiječile ranije zabilježenim božanskim otkrivenjima.

Ispitivanje proročkog dara. Budući da Biblija ističe da će ustati lažni proroci prije Kristovog drugog dolaska, moramo brižljivo istraživati sve tvrdnje o proročkom daru. "Duha ne gasite", rekao je apostol Pavao. "Što je dobro zadržavajte. Uklanjajte se svakom zlu." (1 Sol 5,19-21; usporedi: 1 Iv 4,1).

Biblija navodi neke smjernice s pomoću kojih možemo razlikovati pravi proročki dar od lažnog.

1. Slaže li se vijest s Biblijom? "Uza Zakon! Uza svjedočanstvo! Tko ne rekne tako zoru neće dočekati." (Iz 8,20). Ovaj tekst nagovješćuje da vijesti svakog proroka moraju biti u skladu s Božjim Zakonom i svjedočanstvom iz cijele Biblije. Kasniji prorok ne smije proturječiti ranijim prorocima. Sveti Duh nikada ne proturječi svojim ranije danim svjedočanstvima, jer u Boga "nema ni promjene, ni zasjenjenja zbog mijene". (Jak 1,17).

2. Ispunjuju li se proročanstva? "Možda ćeš reći u svom srcu: Kako ćemo raspoznati riječ koju Jahve nije izrekao? Kad prorok govori u ime Jahve, pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio. Nemoj od njega strahovati." (Pnz 18,21.22; usporedi: Jr 28,9.) Premda proročanstva mogu obuhvatiti uglavnom mali dio proročke vijesti, njihova se točnost mora pokazati.

3. Priznaje li Kristovo utjelovljenje? "Po ovome poznajete duh Božji, svaki duh koji priznaje: Isus Krist došao je u tijelu, od Boga je; svaki duh koji takvim ne priznaje Isusa Krista, nije od Boga." (1 Iv 4,2.3). Ovaj test zahtijeva više od jednostavne potvrde da je Isus Krist živio na Zemlji. Pravi prorok mora priznati biblijsko učenje o Kristovom utjelovljenju - mora vjerovati u Njegovu božansku narav i ranije postojanje, da Ga je rodila djevojka, da je imao pravu ljudsku narav, bezgrešan život, u žrtvu pomirnicu, uskrsnuće, uzašašće, posredničku službu i drugi dolazak.

4. Donosi li prorok dobre ili zle "rodove"? Proroštvo dolazi nadahnućem "ljudi potaknuti od Duha Svetoga" (2 Pt 1,21). Lažne proroke možemo prepoznati po njihovim rodovima. "Ne može dobro stablo roditi zlim rodom," rekao je Isus, a zlo stablo dobrim rodom. Svako stablo, ako ne rađa dobrim rodom, siječe se i baca u oganj. Dakle: prepoznat ćete ih po njihovim rodovima." (Mt 7,16.18-20)

Ovaj je savjet od presudnog značaja za procjenjivanje prorokove tvrdnje. On prvo govori o prorokovom životu. To ne znači da prorok mora biti apsolutno savršen - Sveto pismo kaže da je Ilija bio čovjek "koji je patio kao i mi". (Jakov 5,17) Međutim, prorokov život treba označiti rod Duha, a ne djela tjelesna (vidi: Gal 5,19-23).

Drugo, ovo je načelo u vezi s prorokovim utjecajem na druge. Kakvi rezultati nastaju u životu onih koji prihvaćaju vijest? Osposobljuju li njihove vijesti pripadnike Božjeg naroda za misiju i sjedinjuju li ih u njihovoj vjeri (Ef 4,12-16)?

Svaka osoba koja tvrdi da ima proročki dar treba biti podvrgnuta ovim biblijskim testovima. Ako on ili ona odgovore ovim mjerilima, možemo imati povjerenja da je Duh Sveti toj osobi doista dao proročki dar.

Duh proricanja u Crkvi adventista sedmoga dana

Dar proricanja bio je aktivan u službi Ellen G. White, koja je bila među osnivačima Crkve adventista sedmoga dana. Ona je davala nadahnute upute Božjem narodu koji živi u posljednje vrijeme. Svijet s početka devetnaestog stoljeća, kada je Ellen White počela iznositi Božje vijesti, bio je svijet čovjeka. Njen proročki poziv podvrgnut je detaljnom kritičkom ispitivanju. Nakon što je zadovoljila biblijske testove, nastavila je služiti svojim duhovnim darom punih 70 godina. Od 1844., kada je imala 17 godina, do 1915., kada je umrla, ona je imala više od 2000 viđenja. Tijekom tog vremena živjela je i radila u Americi, Evropi i Australiji, dajući savjete, osnivajući novo djelo, propovijedajući i pišući.

Ellen White nikada nije uzela titulu proročice, ali nije bila protiv kada su je drugi zvali tim imenom. Ona je objašnjavala: "U mojoj ranoj mladosti pitali su me nekoliko puta: 'Jesi li ti proročica?'Ja sam uvijek odgovarala: 'Ja sam Gospodnja vijesnica.' Znam da su me mnogi nazvali proročicom, ali ja nisam zahtijevala tu titulu... Zašto nisam zahtijevala da me zovu proročicom? - Zato što u današnje vrijeme mnogi koji smjelo tvrde da su proroci predstavljaju sramotu za Kristovo djelo i zato što moj rad obuhvata mnogo više no što riječ prorok znači ... Nikada nisam tvrdila da sam proročica. Ako me drugi tako zovu, s njima se ne prepirem. Ali moj rad pokriva toliko mnogo grana da sebe ne mogu drukčije nazvati do vijesnicom.

Primjena proročkih tekstova. Kako je služba Ellen White zadovoljila biblijske testove za proroka?

1. Podudarnost s Biblijom. Njen bogati literarni rad obuhvaća na desetine tisuća biblijskih redaka, povezanih često s detaljnim izlaganjima. Temeljito je proučavanje pokazalo da su njeni spisi dosljedni, točni i u potpunoj podudarnosti sa Svetim pismom.

2. Točnost proročanstava. Spisi Ellen White sadrže relativno mali broj proročanstava. Neka su u tijeku ispunjenja, dok druga još čekaju ispunjenje. Međutim, ona koja su mogla biti ispitana, ispunila su se s pouzdanom točnošću. Slijede dva primjera koji pokazuju njenu proročku spsobnost.

a. Uspon modernog spiritizma. Godine 1850. kada se upravo pojavio spiritizam - pokret koji zagovara vezu sa svijetom duhova i mrtvih - Ellen White ga je prepoznala kao prijevaru posljednjeg vremena i prorekla njegovo širenje. Premda je u to vrijeme pokret bio nedvosmisleno antikršćanski, ona je prorekla da će se ovo neprijateljstvo promijeniti i da će se on cijeniti među kršćanima. Od tog vremena spiritizam se proširio po cijelom svijetu, pridobivši milijune privrženika. Njegov položaj se promijenio; čak mnogi nazivaju sebe kršćanskim spiritistima, tvrdeći da imaju pravu kršćansku vjeru i da su "spiritisti jedini vjerski zanesenjaci koji koriste obećane Kristove darove, s pomoću kojih liječe bolesne i pokazuju buduće svjesno i napredno postojanje". Čak i uvjeravaju da vam spiritizam "pruža spoznaju o svim velikim vjerskim sustavima, čak i više od toga, on vam daje veće znanje kršćanske Biblije nego svi komentari zajedno. Biblija je knjiga spiritizma."

b. Biblijska suradnja izmedju protestanata i rimokatolika. Tijekom života Ellen White između protestanata i rimokatolika postojala je velika provalija koja je nagovještavala da će isključiti svaku suradnju između njih. Među protestantima je bjesnio antikatolicizam. Ona je prorokovala da će goleme promjene unutar protestantizma prouzročiti udaljavanje od vjere Reformacije. U skladu s tim, smanjit će se razlike između protestanata i katolika, što će dovesti do toga da premoste provaliju koja ih je dijelila.
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 11:36 pm

ambassador je napisao/la:
mozda samo da primetim da je roggyo koliko toliko i informisan, iako sa interneta nazalost, za razliku od zli grebonja koji pokusava da bude ali mu bas nesto i ne ide... bez uvrede
Nema problema ni uvrede rabbit

ambassador je napisao/la:
zli Grebonja je napisao/la:
U današenje vrijeme tehnologije i znanja tvrditi da je Zemlja 6,000. godina stara može samo izrazito priglupa ososba (neobrazovana u svim smjerovima plus dvoznamenkasti IQ) ili osoba sa nekom mentalnom retardacijom (ili pod utjecajem teških medikamenata)

totalna dezinformisanost (sa malo drskosti unatoc pravilima foruma) , cak i u pogledu nauke iako nam nije ni potrebna... savetovao bih te da se malo ozbiljnije naucno obrazujes (kad se vec pozivas na nju) a ne da dopustis da ti svako truje um kako hoce.

Sve je po pravilima foruma, nauka (znanost) je razlog zašto ti i ja sada imamo komunikaciju, te je kao takva apsolutno neizostavna (u ovom primjeru bar, a ima ih tisuće) scratch

Ako ti tvrdiš da je planet Zemlja star 6,000 godina (kao i svemir) i pri tome meni kažeš da se "bolje obrazujem" ne mogu a da ne primjetim značajnu dozu ironije i nadnaravnu želju za sarkazmom (s moje strane bar).

Ja recimo imam puno dokaza za tu tvrdnju od kojih ću nabrojati 3 za koja se "kladim u bilo što" da nemožeš pobiti (DOGME se ne računaju kao dokaz btw), baš me zanima tvoje "opravdanje" farao :

1 - Najdalja (DO SAD OTKRIVENA) galaksija je 12,8 milijardi svjetlosnih godina udaljena od nas. Znači starost svemira je MINIMALNO 12,8 milijardi godina.

2 - Radiocarbon dating - metoda za utvrđivanje približne starosti, relativni otklon +/- 50 godina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating#Measurements_and_scales

Šta kaže za starost Zemlje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth

3 - Nafta, danas dobro poznato "crno zlato" koje (nažalost) pokreće ovaj planet ima period nastanka koji se mjeri u MILIJUNIMA godina, umjetno dobivanje nafte koje je prvi put uspjelo Njemcima u II. sv. ratu (Fischer-Tropschov postupak) se bazira na tim pretpostavkama i uvjetima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer%E2%80%93Tropsch_process

Evo, da vidim sad tebe kako ćeš ove činjenice pobiti, iskreno se nadam za tvoje dobro a i za dobro rasprave da nećeš koristiti svoju "svetu" knjigu kao vrhovni znanstveni autoritet nego ćeš ipak pokušati "naravnim" metodama dokazat neistinitost tih tvrdnji.

PS
adventisti sedmog dana 5Nadnaravne tvrdnje zahtjevaju nadnaravne dokaze.

*Wikipedija je citirana premda nije pravi argumet, ali s obzirom na odgovor lako se da naći valjanih argumenata.
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimepet lis 30, 2009 11:50 pm

Jedno pitanje (meni najzanimljivije) nevezano za prethodni post:

Šta vi (adventisti sedmog dana) mislite o ostacima dinosaura? Dali su oni tu jer ih je bog/sotona postavio da testira našu vjeru ili su oni postojali prije par tisuća godina?
scratch
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 12:04 am

Citat :
voleo bih da znam koji je treci Laughing , ovde su navedena samo dva iako je to ustvari bio samo jedan... ali kao sto sam obecao razjasnicu i ovo pitanje.

Izvini! Zaboravio sam da kazem da su dva bila 1844. sto znaci sve zajedno 3!

Evo idemo po datumima:

I - Prvo su najavili da ce Isus drugi put doci izmedju 21. 3. 1843. i 21. 3. 1844. god. Kao sto znamo nista se nije desilo!

II - Da bi se opravdali pred ljudima, rekli su da su malo pogresili u proracunu i rekli da Isus samo sto nije dosao i to za manje od mesec dana, tacnije 18. 4. 1844. Naravno opet nista!

III - Opet su rekli da su sasvim malkice pogresili u proracunu i rekli da gospod dolazi 22. 10. 1844. ali ovog puta stvarno! Ne znam da li znas da su ljudi bili tog dana tako uzbudjeni! Vecina njih je bila obucena u bele haljine, da bi docekali gospoda kako prilici! Posto se opet (treci put) nista nije desilo, ljudi su bili toliko razocarani, da se cak i taj dogadjaj zove Veliko razocarenje i posle toga su mnogi napustili Millera.

Verovatno si ti mislio na taj jedan, jer je najpoznatiji! Ali sve zajedno bilo jih je 3!

Inace ne znam kako se, ako su zaista Hriscani, usudjuju cak i da pomisle da tako nesto pretskazu! Verovatno znas i sam da Isus u Novom Zavetu kaze, da niko ne zna kada ce on drugi put doci, pa cak ni on sam! To zna jedino njegov otac! I da ljudi ne nasedaju u tim vremenima na takve price jer bice prevareni! Pojavice se mnogi lazni proroci (kao Ellen G. White, Joseph Smith itd.) i mnogi ce reci Isus je tamo, ili Isus je tamo, a neki ce tvrditi da su oni Isus i cinice mnoga lazna cuda i mnoge ce prevariti! Rekao je ne nasedajte! Jer kad bude doso, svi ce ga videti i sva plemena i svi narodi ce zaplakati itd. . .

E sad neki ljudi nekim nasedaju, jer prave mnoga cuda, prorokuju tacno itd. Ali ti si covece naseo zeni koja nije pretskazala ni jednu stvar tacno! Kad je bio gradjanski rat u SAD-u, ona je rekla da ce to biti sveopsti rat i da ce se prosiriti itd. Ali kao sto znamo to je bio obican gradjanski rat i nije se nigde prosirio! Rekla je da Jerusalim do Isusovog dolaska nece biti oslobodjen i na novo sagradjen, ali kao sto znamo pogresila je! Izrael je postao drzava priznata od UN-a! Ne mogu da nabrojim sve njene greske kao proroka! I tvrdila je da joj Bog salje te vizije! Ja pitam tebe, jel to znaci da je Bog lazov? A za plagijate da ti ne pricam! Za stvari koje je rekla da joj je Bog rekao u tumacenju Biblije i i religijske doktrine, pokrala je od ranijih autora i knjiga! Mnoge stvari cak nije ni parafrazirala, nego doslovce citirala a da pri tom nije navela autora! Jel to Hriscanski moral?

Citat :

citam njene knjige vec duze vreme i vrlo dobro sam upoznat sa njenim ucenjem (odnosno ucenjem crkve), i prvi put cujem ovako nesto. Shocked
a sto se tice nastanka organizacija pokazujes svoje istorijsko ne znanje reformacije i njenog razvitka...


He he he! To bi ti voleo!

Ne znam ni jednog Adventista (a znam ih dosta) koji je bio sahranjen u subotu! Svi Adventisti su mi rekli da to ne radite! Jer subotom se nista ne radi! Taj dan samo i iskljucivo slavite Boga! Tako da ne daj Boze da se neko sahrani u subotu!

A evo opet malo istorije:

Mormone je gospodin Smith (vrli prorok, naravno poslednji kao i gospodja Ellen) poceo da formira oko 1830. a dobro su zaziveli 1844. posle njegove smrti. Iste godine kad ste vi cekali drugi Hristov dolazak! Poceci Adventista kao sto znamo su oko ranih 1840-tih, a najveca vasa grupa (Adventisti sedmog dana) kojoj i pripadas, je formirana 1863. A Jehovine svedoke je Charles Russell poceo da formira 1870. Sve tri sekte su nastale i razvile se za manje od 50 god. tacnije u razmaku od 40 god. A kao sto znamo svi osnivaci su bili masoni, sto se vidi i na njihovom grobu!

Onda da ne pricam o pogresnom tumacenju Biblije! Npr. ne pijete alkohol (zabranjen je), a Isus je rekao da je vino njegova krv i da se na taj nacin on slavi! Cak Isusovo prvo cudo je bilo kad je na svadbi pretvorio vodu u vino itd. Inace nemoj da mesas ako popijes gutalj ili casicu npr. za cirkulaciju sa opijanjem! To su dva razlicita pojma! Kao kad jedes normalno i kad se prejedes! Vi koliko znam pijete sok umesto vina kao njegovu krv, sto je protiv Biblije na koju se kao toliko pozivate!

Veruj mi, obozavam da proucavam religije, a pogotovo velike! Religija je opijum za ljude! A sekte su jos opasnije i zato ih proucavam jer znam mnoge ljude koji su pukli od toga (nazalost takodje prijatelji)! Ove velike sekte znam iz blizu i iz daleka (prisustvovao sam na nekim obredima, predavanjima itd.)! A Adventisti su mi specijalnost! Oni su prva sekta sa kojom sam se iz blizu upoznao! Imam cak diplomu vase dopisne Biblijske skole sa ocenom 5! Neki prijatelji su se izvukli iz njihovih kandzi, a mnogi na zalost nisu! A najvise ih je Adventista, posto Jehovini svedoci i Mormoni jos gori i sa njima zaista tesko pricas kao sa normalnim ljudima! Trenutno pokusavam da izvucem drugaricu iz Jermenije, takodje Adventista, koja radi u Sloveniji i super je devojka! Ona je ucitelj biologije po profesiji i ne mogu da verujem da veruje u neke gluposti! Do sad sam je dobro uzdrmao sa nekim informacijama i lazima iz vase crkve, ali dugo je clan! Jednostavno navucena je na vas i uvek se vraca! Mada nadam se da ce se opametiti i na zivot gledati sa svojim ocima, a ne kroz neke zakone koje je ko bajagi izmislio Bog! Kad covek izadje iz sekte, najteze mu je da se navikne da nema vise svog savetnika (kod vas je to obicno pastor) sa kojim se savetuje o svemu! O zenidbi, udaji, poslu i o svemu! Jednostavno navuceni ste osim na veru i na njega! Mrzi me sad da pisem, ali sve sekte bukvalno primenjuju jednu vrstu hipnoze! I jos nesto! Obicno kad vam dodju na vrata, znajte da nije slucajno! Uvek svakog dobro prouce i dobro ga znaju! Znaci na taj nacin biraju svoje zrtve!

Savetujem ti da si potrazis pomoc i da se sto pre oterasis tog kaveza za telo, um i dusu!
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 12:08 am

Citat :
Jedno pitanje (meni najzanimljivije) nevezano za prethodni post:

Šta vi (adventisti sedmog dana) mislite o ostacima dinosaura? Dali su oni tu jer ih je bog/sotona postavio da testira našu vjeru ili su oni postojali prije par tisuća godina?


Ja cu ti reci! Veruju da su stari par hiljada godina! Barem Adventisti koje ja znam!
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 12:32 am

roggyo je napisao/la:

Ja cu ti reci! Veruju da su stari par hiljada godina! Barem Adventisti koje ja znam!
Evo upravo sam našao dokaz da jesu: affraid

[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 12:51 am

Citat :

Evo upravo sam našao dokaz da jesu: affraidPa eto vidis da jesu! Sta sam ti ja svo vreme pricao!
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 4:59 pm

zli Grebonja je napisao/la:
Ja recimo imam puno dokaza za tu tvrdnju od kojih ću nabrojati 3 za koja se "kladim u bilo što" da nemožeš pobiti (DOGME se ne računaju kao dokaz btw), baš me zanima tvoje "opravdanje" farao :

1 - Najdalja (DO SAD OTKRIVENA) galaksija je 12,8 milijardi svjetlosnih godina udaljena od nas. Znači starost svemira je MINIMALNO 12,8 milijardi godina.

2 - Radiocarbon dating - metoda za utvrđivanje približne starosti, relativni otklon +/- 50 godina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating#Measurements_and_scales

Šta kaže za starost Zemlje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth

3 - Nafta, danas dobro poznato "crno zlato" koje (nažalost) pokreće ovaj planet ima period nastanka koji se mjeri u MILIJUNIMA godina, umjetno dobivanje nafte koje je prvi put uspjelo Njemcima u II. sv. ratu (Fischer-Tropschov postupak) se bazira na tim pretpostavkama i uvjetima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer%E2%80%93Tropsch_process

Evo, da vidim sad tebe kako ćeš ove činjenice pobiti, iskreno se nadam za tvoje dobro a i za dobro rasprave da nećeš koristiti svoju "svetu" knjigu kao vrhovni znanstveni autoritet nego ćeš ipak pokušati "naravnim" metodama dokazat neistinitost tih tvrdnji.

PS
adventisti sedmog dana 5Nadnaravne tvrdnje zahtjevaju nadnaravne dokaze.

*Wikipedija je citirana premda nije pravi argumet, ali s obzirom na odgovor lako se da naći valjanih argumenata.


kao sto vec rekoh, dopustas da ti svako truje mozak, tako da raspolazes nevalidnim dokazima Smile ... mogu samo da ti kazem: 1.Mojsijeva 1,1. Smile

na pitanje o dinos. si dobio odgovor
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 5:21 pm

roggyo je napisao/la:
Citat :
voleo bih da znam koji je treci Laughing , ovde su navedena samo dva iako je to ustvari bio samo jedan... ali kao sto sam obecao razjasnicu i ovo pitanje.

Izvini! Zaboravio sam da kazem da su dva bila 1844. sto znaci sve zajedno 3!

Evo idemo po datumima:

I - Prvo su najavili da ce Isus drugi put doci izmedju 21. 3. 1843. i 21. 3. 1844. god. Kao sto znamo nista se nije desilo!

II - Da bi se opravdali pred ljudima, rekli su da su malo pogresili u proracunu i rekli da Isus samo sto nije dosao i to za manje od mesec dana, tacnije 18. 4. 1844. Naravno opet nista!

III - Opet su rekli da su sasvim malkice pogresili u proracunu i rekli da gospod dolazi 22. 10. 1844. ali ovog puta stvarno! Ne znam da li znas da su ljudi bili tog dana tako uzbudjeni! Vecina njih je bila obucena u bele haljine, da bi docekali gospoda kako prilici! Posto se opet (treci put) nista nije desilo, ljudi su bili toliko razocarani, da se cak i taj dogadjaj zove Veliko razocarenje i posle toga su mnogi napustili Millera.

Verovatno si ti mislio na taj jedan, jer je najpoznatiji! Ali sve zajedno bilo jih je 3!

E sad neki ljudi nekim nasedaju, jer prave mnoga cuda, prorokuju tacno itd. Ali ti si covece naseo zeni koja nije pretskazala ni jednu stvar tacno! Kad je bio gradjanski rat u SAD-u, ona je rekla da ce to biti sveopsti rat i da ce se prosiriti itd. Ali kao sto znamo to je bio obican gradjanski rat i nije se nigde prosirio! Rekla je da Jerusalim do Isusovog dolaska nece biti oslobodjen i na novo sagradjen, ali kao sto znamo pogresila je! Izrael je postao drzava priznata od UN-a! Ne mogu da nabrojim sve njene greske kao proroka! I tvrdila je da joj Bog salje te vizije! Ja pitam tebe, jel to znaci da je Bog lazov? A za plagijate da ti ne pricam! Za stvari koje je rekla da joj je Bog rekao u tumacenju Biblije i i religijske doktrine, pokrala je od ranijih autora i knjiga! Mnoge stvari cak nije ni parafrazirala, nego doslovce citirala a da pri tom nije navela autora! Jel to Hriscanski moral?

A evo opet malo istorije:

Mormone je gospodin Smith (vrli prorok, naravno poslednji kao i gospodja Ellen) poceo da formira oko 1830. a dobro su zaziveli 1844. posle njegove smrti. Iste godine kad ste vi cekali drugi Hristov dolazak! Poceci Adventista kao sto znamo su oko ranih 1840-tih, a najveca vasa grupa (Adventisti sedmog dana) kojoj i pripadas, je formirana 1863. A Jehovine svedoke je Charles Russell poceo da formira 1870. Sve tri sekte su nastale i razvile se za manje od 50 god. tacnije u razmaku od 40 god. A kao sto znamo svi osnivaci su bili masoni, sto se vidi i na njihovom grobu!
1.sto se tice velikog razocarenja postavio sam poveci clanak i ne bih vise da ga komentarisem...

2.znam da puno znas, ali stvarno istorija drugih verskih zajednica me ne zanima, iako znam dosta o njima tako da ne moras vise da mi pricas o njima...

3.pokazujes totalno ne znaje njenih spisa i molio bih te da ih ne komentarises, da bi ih poznavao moras da ih citas (za sta bi ti trebalo duze vremena) a bljuvotine sa interneta se kod mene bar ne racunaju... time stvarno ne pokazujes svoje znanje vec obrnuto...

roggyo je napisao/la:
Savetujem ti da si potrazis pomoc i da se sto pre oterasis tog kaveza za telo, um i dusu!
Smile
[Vrh] Go down
zli Grebonja

zli Grebonja

Broj postova : 123
Join date : 12.10.2009
Age : 38
Lokacija : Zagreb

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimesub lis 31, 2009 7:30 pm

ambassador je napisao/la:

kao sto vec rekoh, dopustas da ti svako truje mozak, tako da raspolazes nevalidnim dokazima Smile ... mogu samo da ti kazem: 1.Mojsijeva 1,1. Smile
Ček, ti ili se zahebavash ili je u pitanju nešto drugo, odgovori mi kako ti objašnjavaš objekte u svemiru udaljenije od 6,000 sv. godina?!?

ambassador je napisao/la:
na pitanje o dinos. si dobio odgovor
Znaći T-Rex je živio na planetu Zemlja prije 4,000 godina, još da daš bar neki polovan dokaz pa da to malo raspravimo.

PS
Opet da nadodam još jedno pitanje:

Vi* vjerujete da je svemir stvoren u 6 dana pri čemu je 1 dan = današnja 24h?
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimened stu 01, 2009 12:20 am

Citat :
1.sto se tice velikog razocarenja postavio sam poveci clanak i ne bih vise da ga komentarisem...

2.znam da puno znas, ali stvarno istorija drugih verskih zajednica me ne zanima, iako znam dosta o njima tako da ne moras vise da mi pricas o njima...

3.pokazujes totalno ne znaje njenih spisa i molio bih te da ih ne komentarises, da bi ih poznavao moras da ih citas (za sta bi ti trebalo duze vremena) a bljuvotine sa interneta se kod mene bar ne racunaju... time stvarno ne pokazujes svoje znanje vec obrnuto...


1. Clanak nista ne dokazuje! A u ostalom, interesuje me tvoje misljenje! Izneo sam ti istorijske cinjenice koje i vasa crkva ne porice! Kakav je to prorok, koji netacno pretskazuje, pa makar to bila samo jedna stvar, a bilo ih je mnooooogo! A uz to jos tvrdi da je Bozji prorok! Kakav je ko prorok, vreme pokazuje, a za Ellen je vreme pokazalo da je bila u krivu!!!

2. Ako znas, onda uporedi istoriju svake od njih i videces da su sve nastale na istu foru, od istih ljudi (mislim iza javne scene) i sa istom namerom! Ako znas, onda stvarno ne mozes da poreknes slicnost izmedju njih!

3. Citao sam mnoge Adventisticke knjige, koje se slazu sa njenom doktrinom i njenim ucenjem i misljenjem! Cesto je i citirana i predstavljana u tim knjigama! I mogu da ti kazem da to nema veze sa internetom, jer religiju sam poceo rano da proucavam, a samim tim i sekte! I reko sam ti da sam se od svih sekti prvo upoznao sa Adventistima! I onda kad sam to radio niko (bar u ex YU) nije imao kuci interneta! Vecinu stvari sam naucio iz knjiga, a sa Adventistima sam se upoznao skoro iskljucivo preko knjiga i mnoge su bile od vasih autora! Davno je to bilo oko 96-97-me i bio sam 7-8-mi razred osnovne skole! Zavrsio sam vasu dopisnu Biblijsku skolu preko obicne poste, a ne preko interneta jer ga ni ja a ni vi onda nismo imali!
Inace pravo da ti kazem, trenutno stvarno ne bi mogao da citam tako nesto (kao sto je Ellen White), jer to su zesce gluposti! Nekog drugog Adventistickog autora mozda, ali Ellen White ni u ludilu! Inace trenutno citam i proucavam neke mnogo zanimljivije i prece stvari!

Citat :

PS
Opet da nadodam još jedno pitanje:

Vi* vjerujete da je svemir stvoren u 6 dana pri čemu je 1 dan = današnja 24h?


Jeste, veruju da je jedan dan jednako nase 24 čuke! A za svemir nisam siguran! To i mene zanima, jel veruju samo za zemlju da je toliko stara, ili za ceo svemir? Ako nam
Ambassador ne odgovori, raspitacu se.

A posto spominjes Mojsijevu prvu knjigu i prvu glavu, ni tamo se ne spominje da je svet star samo 6000 godina! Inace mnoge druge Hriscanske zajednice veruju da je tih 6 dana zapravo 6 perioda, jer Bozji dan niposto ali niposto nije dug samo 24 sata kao nas! Znamo da na razlicitim planetama, dan i godine razlicito traju! Nekgde su duzi od nasih, a negde su kraci! Sunceva godina na primer traje 26000 nasih godina! Inace mnogi Hriscanski naucnici kazu da je to dokaz da je Biblija tacna. Jer svet je kao zaista nastao u 6 perioda i tim redom kao u Bibliji. Prvo se stvorila zemlja (planeta), pa od zivih bica prvo zivot u vodi itd. pa tek na kraju covek, sto se po njima slaze i sa naucnim dokazima.


Kazi mi jos nesto, ako moze? S obzirom da optuzujete da je Vatikan i Rimski papa velika zver 666 i pokazujete svojim clanovima imena koja kada se izracunaju njihova slova na latinskom, dobije se 666. Kako mi ti objasnjavas 666 u imenu Ellen Gould White? Izracunaj sam ako ne verujes!
Znaci objasni mi samo to i spomenuti Obelisk (koji je uvek bio i bice paganski i Satanisticki simbol, a u starom zavetu je Jehova naredio da se ubiu oni koji su castili svoje Bogove na taj nacin i reko da se svi Obelisci posle uniste) na njenom grobu! Stvarno me zanima objasnjenje!
[Vrh] Go down
roggyo

roggyo

Broj postova : 39
Join date : 20.10.2009
Age : 37
Lokacija : Slovenija

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimened stu 01, 2009 3:46 am

Jedva cekam odgovor!
[Vrh] Go down
ambassador

ambassador

Broj postova : 11
Join date : 28.10.2009
Age : 31
Lokacija : n. sad

adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitimened stu 01, 2009 4:43 pm

zli Grebonja je napisao/la:

Ček, ti ili se zahebavash ili je u pitanju nešto drugo, odgovori mi kako ti objašnjavaš objekte u svemiru udaljenije od 6,000 sv. godina?!??

sve je stvoreno pre 6000 god. pa cak i ovaj VIDLJIVI svemir...


zli Grebonja je napisao/la:
Znaći T-Rex je živio na planetu Zemlja prije 4,000 godina, još da daš bar neki polovan dokaz pa da to malo raspravimo.

svi oni su ziveli pre potopa, kada su unisteni jer ih nije Bog direktno stvorio vec su nastali delovanjem tadasnjeg naroda (ukrstanjem, itd). Inace potop se odigrao negde oko 2000 god. od stvaranja.

zli Grebonja je napisao/la:
PS
Opet da nadodam još jedno pitanje:

Vi* vjerujete da je svemir stvoren u 6 dana pri čemu je 1 dan = današnja 24h?

apsolutno.
[Vrh] Go down
Sponsored content
adventisti sedmog dana Empty
PostajNaslov: Re: adventisti sedmog dana   adventisti sedmog dana I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
adventisti sedmog dana
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
ISTINA :: RASPRAVE :: RELIGIJA-
Forum(o)Bir: